Okładka książki - Jeśli kiedyś wrócimy

Jeśli kiedyś wrócimy

To opowieść o trzech dekadach z życia kobiety mającej odwagę walczyć o siebie i o lepsze jutro.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Z twórczością Marii Duenas spotkałam się po raz drugi. Autorka zdążyła mnie już zachwycić swoim piórem i stylem opowiada historii. Tym razem stworzyła pełną emocji historię Cecili, której losy wciągają na długie godziny i nim się orientujemy przewracamy ostatnią stronę książki. ✨

Bardzo polubiłam bohaterów tej książki, niemalże wszyscy zostali naprawdę genialnie wykreowani, jednak to główna bohaterka najbardziej zapadła mi w pamięci. Niesamowicie spodobało mi się to, że różni się ona od tak wielu w ostatnim czasie spotykanych przeze mnie postaci literackich. Bardzo inteligentna, ale również zachowawcza Cecilia ukazuje nam trudy odnajdywania się w obcej rzeczywistości. To postać prawdziwa, niepozbawiona słabości, próbująca radzić sobie najlepiej, jak potrafi. Często popełniała błędy i podejmował decyzje, których później mocno żałowała, jednak to wszystko sprawiało, że była bardzo autentyczna w swoim postępowaniu. Nic nie przychodziło jej łatwo, bardzo ciężko pracowała nad swoim losem, żyła skromnie i często znajdywała się na granicy swojego komfortu bezpieczeństwa. Mimo to nigdy się nie poddała.

„Jeśli kiedyś wrócimy” Maríi Dueñas to opowieść o utracie, przetrwaniu i konieczności ciągłego zaczynania od zera, ale przede wszystkim o kobiecie, która mimo przeciwności nie rezygnuje z walki o własne i lepsze życie. Autorka dobitnie pokazuje jak silne potrafią być kobiety, którym los odbiera, to co kochają najbardziej. Fabuła płynie spokojnie, niespiesznie, pozwalając czytelnikowi zatrzymać się i naprawdę poczuć wszystko to, co kryje się między wierszami. Zachwyca pięknem języka i mądrością, która wybrzmiewa długo po odłożeniu książki.

Powieść Marii Dueñas czytało mi się fenomenalnie – pod względem językowym i dzięki atmosferze panującej w tej książce jest to kawał naprawdę genialnej lektury. Warsztat historyczny i wiedza jaką posiada ta autorka jest wprost zaskakujący. Jeżeli tylko macie okazję to jak najbardziej zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę, która – mam nadzieję – oczaruje Was, porwie Was do swojego świata oraz skradnie Wam serce równie mocno, jak stało się to w moim przypadku. Naprawdę nie spodziewałam się tak udanej powieści, tak dobrze napisanej historii, zachwycającej akcji i dobrze wykreowanych postaci. Autorka przelała w tę książkę tyle różnych emocji od cierpienia, smutku, po determinacje. Osobiście jestem zachwycona tą powieścią, przepadłam już od pierwszych stron. I Was zachęcam do sięgnięcia po książkę „Jeśli kiedyś wrócimy” 🤍

To opowieść pełna emocji, trudnych decyzji i przeciwności losu. 🤍

Informacje dodatkowe o Jeśli kiedyś wrócimy:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2026-04-15
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Por si un día volvemos
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: Proza literacka Proza w przekładzie

Zobacz opinie o książce Jeśli kiedyś wrócimy

Kup książkę Jeśli kiedyś wrócimy

Templanza znaczy umiar
Maria Duenas0
Okładka ksiązki - Templanza znaczy umiar

Nic nie zapowiadało, że fortuna, którą Mauro Larrea zgromadził przez lata wytrwałej pracy, przepadnie. Przygnieciony przez długi i dręczony niepewnością...

Olvido znaczy zapomnienie
Maria Duenas0
Okładka ksiązki - Olvido znaczy zapomnienie

Blanca Perea, doktor filologii u szczytu zawodowej kariery, dowiaduje się, że mąż zostawił ją dla młodszej kobiety i będzie miał z nią dziecko. Rozżalona...