Ryzyko kojarzy nam się najczęściej z niebezpiecznymi zachowaniami, sytuacjami, które mogą nie skończyć się dobrze, z nagłym wzrostem adrenaliny. Lecz ryzyko może mieć jeszcze inne oblicze. Jeśli jesteście ciekawi jakie sięgnijcie po powieść Aleksandry Maciejowskiej "Jeśli mówisz o ryzyku".
Podczas wakacji w wyniku tragicznego wypadku ginie chłopak Evie. Dziewczyna jest z tego powodu zrozpaczona, jednak gdy postanawia być silna i wraca do szkoły z podniesioną głową spotyka się z niezrozumieniem ze strony rówieśników i hejtem. Aby uciec od tej społeczności, która tak szybko ją oceniła postanawia wyjechać z miasta, zamieszkać z bratem i pójść na studia. Wybiera literaturę. Tam chce zacząć wszystko z czystą kartą. Szybko okazuje się to niemożliwe, ponieważ ten kierunek wybrała jeszcze jedna dziewczyna z jej dawnej szkoły. Reputacja Evie zostaje zniszczona, a ona po chwili załamania postanawia pokazać wszystkim, że się co do niej mylą zostając najlepszą studentką na roku. Aiden nie wie jeszcze co chce w życie robić. By dać sobie jeszcze trochę czasu do namysłu i jednocześnie nie zawieść ojca wybiera kierunek na którym na pewno będzie najlepszy czyli literaturę. Trafia jednak na godną przeciwniczkę w osobie siostry najlepszego przyjaciela czyli Evie. Ich relacja szybko przestaje być czysto koleżeńska. Jak rozstrzygnie się ta rywalizacja?
Głównymi bohaterami i jednocześnie narratorami są Evie oraz Aiden. Evie po tragicznej stracie chłopaka chce zacząć wszystko od nowa. Jednak ciężko jej się odnaleźć w nowym otoczeniu, ma problemy z nawiązaniem nowych znajomości. To postać trochę skomplikowana. Czasami jej reakcja są bardzo zaskakujące i nieprzewidywalne. Ciężko nam się określić czy bardziej ją lubimy, współczujemy czy jednak nas drażni. Aiden to chłopak z bogatej rodziny, która jednak nie dała mu nic oprócz pieniędzy. Od rodziców nie zaznał miłości, troski czy zrozumienia, a ich rozwód spowodował, że sam ma problemy ze zbudowaniem relacji w związku. Jednak już przy pierwszym poznaniu jego czar ujmuje nasze serca. Połączenie tych bohaterów we wspólnej relacji stworzyło mieszankę, która nie zostawiała miejsca na nudę.
"Jeśli mówisz o ryzyku" to romans kierowany raczej do młodzieży, chociaż tym starszym czytelnikom też nie odradzam. Powieść czyta się dobrze i z przyjemnością. Rozdziały są krótkie, a język lekki. Autorka zadbała o to by akcja ciągle nas zaskakiwała nie pozwalając na nudę. Choć fabuła jest trochę schematyczna, a zakończenie do przewidzenia nie zepsuło to ogólnego odbioru powieści. Dodatkowym atutem są wplecione w tekst cytaty dzieł Szekspira i innych powieści i wierszy. Nadało to tej książce niepowtarzalnego klimatu. Autorka stawiając w roli narratorów głównych bohaterów sprawiła, że lepiej mogliśmy się wczuć w ich sytuację, próbować zrozumieć ich zachowanie i ich uczucia, a moim zdaniem w tej powieści najważniejsze są emocje.
Aleksandra Maciejowska pod płaszczykiem romansu dla młodzieży porusza kilka ważnych tematów. Mówi o żałobie podczas której jesteśmy stale oceniani przez otoczenie. Jeśli próbujemy mimo bólu uśmiechać się i żyć dalej jest to źle widziane, ale też nikt nie chce patrzeć na cierpienie i rozpacz. Autorka pokazuje również, że na nastolatkach, którzy dopiero wchodzą w dorosłość ciąży duża presja otoczenia, że powinni sobie radzić, chociaż nikt im nie powiedział jak. Nadmierne wymagania, brak wsparcia najbliższych i stopniowo nawarstwiające się problemy często doprowadzają do załamania nerwowego i depresji. Nawet jeśli wysyłają sygnały otoczeniu, że nie dzieje się dobrze, nikt nie chce ich słuchać bądź udaje, że ich nie zauważa, aż do momentu tragedii.
"Jeśli mówisz o ryzyku" to romans młodzieżowy, który skłania do refleksji. Choć fabuła jest przewidywalna to ubranie jej w poezję oraz cytaty z Szekspira i innych dzieł nadało jej niepowtarzalny klimat. To książka nie tylko dla młodych, ale również dla starszych, by uświadomić z jakimi problemami mogą mierzyć się osoby, które dopiero wchodzą w dorosłość.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-05-28