🌺KALIMERA 🌺
Tak witają się w Grecji.
Z czym kojarzy Wam się Grecja?
Z dobrą kuchnią, zabytkami, słońcem, marzeniami...
Dionisios Sturis urodzony w Grecji, ale wychowywał się w Polsce. Jest dziennikarzem i pisarzem.
Pasjonata gotowania dzięki swojej mamie.
To nie tylko książka kucharska.
To książka o pasji do gotowania, o radości z bycia razem, o celebrowaniu każdego dnia przy stole.
Dostajemy cudowną historię rodzinną. Pięknie opowiedzianą historię o Grecji i jej mieszkańcach.
Dostajemy książkę pełną greckich przepisów.
Przepisy są wegetariańskie.
Bardzo spodobał mi się rozdział dotyczący greckiej spiżarni.
Chcąc gotować po grecku potrzebujemy oliwy z oliwek,ser feta, Jogurt grecki, ciasto filo, oregano i cytryny.
Jakie to proste, prawda?
Książka podzielona jest na tematyczne rozdziały, a dodatkowo posiada alfabetyczny spis potraw co jest dużym plusem.
Przepiękna szata graficzna, a wewnątrz ogrom cudownych ilustracji.
To cudowna podróż do serca tego pięknego kraju.
Dla mnie świetnie napisane kompedium wiedzy o kuchni tego kraju.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2021-07-14
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 272
Dodał/a opinię:
Lukasz Turków
Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak...
Kalimera! Dzień dobry! Dziesiąty tom serii "Świat dla Dociekliwych" zabierze was do Grecji i pokaże wam jej mniej znane oblicze. Skąd się wzięło słowo...