Okładka książki - Karolina

Karolina

Karina wiedzie spokojne poukładane życie w małym mieszkaniu, gdy nagle dowiaduje się o śmierci swojej przyjaciółki Karoliny. Na pogrzebie spotyka ona swoją dawną miłość a za razem brata zmarłej - Pawła. Jest okres Bożonarodzeniowy więc każde z nich dostaje prezent w postaci tajemniczych listów "za światów".

~

Karolina w ten sposób przygotowała naszym bohaterom pewną misje a jednocześnie chce ich w końcu do siebie zbliżyć. Niestety wyjdą na jaw bolesne rodzinne tajemnice ale Karina i Paweł chcą spełnić ostatnia wolę Karoliny. Listy kierują ich do odnalezienia niegdyś oddanego do adopcji dziecka. Romans sprzed lat, postępem oddanie dziecka do adopcji ale też walka z nowotworem. Jak zakończy się historia? Czy dziecko zostanie odnalezione? Czy Karina i Paweł będą szczęśliwi?

~

Autorka porusza dość delikatny temat, śmierć bliskiej osoby nigdy nie jest łatwa. Wszystkiemu towarzyszą tajemnice ale też przygody. Autorka w tak wspaniały sposób połączyła żałobę i poszukiwania, że czytelnik skupia sie głównie na rozwiązaniu zagadki z listów. Świetnie się też odkrywa rozpoczynające sie uczucie między dwojgiem ludzi.

~

Emocje bohaterów kreowane są wręcz po mistrzowsku, mimo iż towarzyszy tu ból, wrzuty sumienia ale przede wszystkim piękna i prawdziwa miłość. Tak pięknie ukazana głębia psychologiczna ale też refleksja życiowa. Dzięki tej książce udowodnione jest że mimo wszystko prawdziwa przyjaźń przetrwa wszystko a miłość zawsze się odnajdzie nawet po kilkunastu latach.

~

Najbardziej wzruszające momenty to były dla mnie wizyty na cmentarzu czy właśnie czytanie tych listów pisanych przez tytułowa bohaterkę. Emocje czasem brały górę i łezka z oka poleciała. Po raz pierwszy miałam okazję czytać coś spod pióra autork i się nie zawiodłam. Szybko i przyjemnie się poznaje tę historię. A miłośnicy książek, w których refleksja ma główne znacznie ale też emocje to odnajdą się w tej lekturze już od pierwszych stron.

~

Mimo tak trudnego tematu jakim jest śmierć, finał jest pełen uśmiechów i radości ale przede wszystkim nadziei. Polecam jeśli chcecie troszkę sobie popłakać ale i przemyśleć niektóre relacje i odkryć co w życiu jest naprawdę ważne.

Dziękuję wydawnictwu WasPos za egzemplarz ♥️

Kup książkę Karolina

Emilia i Tatar
Gabriela Feliksik0
Okładka ksiązki - Emilia i Tatar

Polska, XVI wiek Decyzja o przymusowym ślubie sprawia, że Emilia Mennicka, zubożała szlachcianka, zaczyna się buntować. Nie wyobraża sobie poślubienia...

Zosia i porucznik
Gabriela Feliksik0
Okładka ksiązki - Zosia i porucznik

Wybuch powstania w styczniu 1863 roku diametralnie zmienia życie młodziutkiej Zofii Ratajskiej. Opiekując się rannymi powstańcami, poznaje Piotra, walczącego...