Okładka książki - Kat z Płaszowa

Kat z Płaszowa

"Kat z Płaszowa" Maxa Czornyja to kolejna, oparta na faktach, wstrząsającą i przerażająca opowieść o bezwzględnym i brutalnym komendancie, nazistowskiego obozu koncentracyjnego w Płaszowie, likwidatorze gett żydowskich w Małopolsce.
Kolejna książka, przy której zatrzymuję się w miejscu, a moje myśli krążą wokół tej historii.

Amon Göth, zbrodniarz wojenny, charakteryzujący się wyjątkowym sadyzmem i okrucieństwem, zapisał się na kartach niechlubnej historii, jako bezduszny, wyniosły, bestialski rzezimieszek budzący strach i przerażenie wśród więźniów obozu. Z pasją oddawał się zabijaniu, szukał najdrobniejszych okazji, aby pozbawiać życia kolejne osoby. Skazywał na śmierć bez powodu, pod pretekstem nudy, dla zabawy i rozrywki. Częste niewytłumaczalne wybuchy złości były przyczyną wielu egzekucji i tortur, z których czerpał przyjemność. Czuł się władcą absolutnym, więźniów uważał za własność, decydował o ich losie, jak pan i władca życia i śmierci. Podczas likwidacji obozu w 1944r. usuwał ślady swoich zbrodniczych poczynań. Nad obozem unosił się fetor gnijących ciał i gryzący dym z palonych zwłok.

Próbowałam zrozumieć fanatyzm i fenomen faszyzmu, rozmiar i brutalność ssmanów, ideologię i nienawiść do innych narodowości lecz nie potrafię i kolejny raz zgadzam się ze słowami autora,że "prawda bywa bardziej przerażająca od najwymyślniejszej fikcji". Nie ma zrozumienia i usprawnienia dla tamtych czasów i czynów.
Zastanawialiście się kiedyś, jak to byłoby być jedynie numerkiem, pozbawionym praw, odartym z człowieczeństwa i godności problemem, który trzeba zlikwidować?

Ta lektura to studium czystego zła, jednego człowieka, który zgotował innym piekło na ziemi. Autor odrobił pracę domową na ocenę celującą. Trafnie i dogłębnie opisał psychopatyczne usposobienie, perfidną nienawiść, dewiacje i barbarzyństwo Götha.

Informacje dodatkowe o Kat z Płaszowa:

Kup książkę Kat z Płaszowa

Jestem mordercą
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Jestem mordercą

Stoję jeszcze chwilę nad nieruchomym ciałem, dysząc i tkwiąc w tym wyjątkowym stanie między niebem a piekłem, między życiem a śmiercią. Czuję się bogiem...

Sekret ducha
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Sekret ducha

Młody Eryk Deryło i Zagadkowi Agenci mierzą się z sekretem prawdziwego ducha! CZWARTY WCIĄGAJĄCY TOM SERII KSIĄŻEK DLA DZIECI MAKSA CZORNYJA, AUTORA BESTSELLEROWYCH...