“Kataklizm dusz” to thriller sądowy autorstwa Davida Baldacciego osadzony w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Jest to opowieść o nienawiści, podziałach, ich burzeniu, rasizmie.
Powieść zaczyna się mocno, niejako pokazując nam, że będzie to pozycja niełatwa, brutalna. Od pierwszych stron przeraża nienawiść i przekonanie o słuszności poniżania oraz znęcania się nad osobami, tylko dlatego, że mają inny kolor skóry. Dyskryminacja nie zatrzymuje się na pojedynczych osobach, jest ona systemowa, co świetnie eksponuje ta powieść.
Sprawa, w której adwokatem jest główny bohater - Jack Lee - jest skomplikowana. Aż do końca nie miałam pojęcia co się tam wydarzyło, kto zabił. Po drodze poznajemy wiele dowodów, zarówno obciążających, jak i uniewinniających Jerome’a - czarnoskórego mężczyznę, którego oskarżono o zabicie dwojga białych ludzi. Już od początku nie wierzymy w jego winę, jednak nie jest to takie łatwe do udowodnienia, zwłaszcza gdy sprawa zyskuje rozgłos ogólnokrajowy i polityczny charakter. Podobało mi się, że akcja nie toczy się tylko na sali sądowej. Śledzimy Jacka i jego współpracowniczkę Desiree DuBose w szukaniu dowodów, które mogłyby uniewinnić Jerome’a oraz poznajemy trochę prywatnego życia Jacka.
Główni bohaterowie - Jack i Desiree - są wprost stworzeni do tego, aby kibicować im podczas śledztwa i rozpraw. Popełniają błędy, nie wszystko od razu im się udaje, jednak starają się jak najlepiej reprezentować swojego klienta, osobiście się w to angażując.
Jest to pierwszy thriller sądowy (i pierwsza książka z sądem w roli głównej), jaką przeczytałam. Obserwacja rozpraw jest bardzo ciekawa, a im dalej się czyta, tym bardziej jest to interesujące. Nawet mimo tego, że nie mam z tym światem nic wspólnego.
Nie jest to powieść dobra dla osób bardzo wrażliwych na tematy rasizmu, przemocy, znęcania się nad słabszymi. Jest to przerażające, że tak wyglądał i miejscami pewnie nadal wygląda świat. Myślę, że znając historię Stanów Zjednoczonych tego okresu, można czerpać z tej lektury jeszcze większą satysfakcję, ale brak tej wiedzy nie jest problemem w czytaniu.
Dziękuję wydawnictwu za książkę do recenzji.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-05-06
Tytuł oryginału: Calamity of Souls
u2003
Początek znajomości najbardziej rozpoznawalnych bohaterów Davida Baldacciego. Michelle Maxwell, agentka Secret Service, zaprzepaściła swoją karierę...
Kiedy 12-letnia bratanica pierwszej damy Stanów Zjednoczonych wraca z urodzinowego przyjęcia, w jej rodzinnym domu dochodzi do tragedii. Dziewczynka...