„Kate” autorstwa Katarzyny Kelder to lektura, która nie pozwala na obojętność, wchodząc głęboko pod skórę i zostawiając tam trwały ślad. Rzadko spotykam debiuty tak dojrzałe, a jednocześnie tak boleśnie autentyczne w swojej warstwie emocjonalnej. To nie jest zwykła powieść obyczajowa, a studium psychologiczne kobiety, która w labiryncie toksycznych zależności próbuje odnaleźć drogę do samej siebie, nie tracąc przy tym z oczu tego, co dla niej najdroższe - dobra dziecka.
Największą siłą tej książki jest bez wątpienia sposób, w jaki autorka kreśli portret wewnętrzny głównej bohaterki. Kate nie jest postacią jednowymiarową. Jej postawa, często rozdarta między instynktem macierzyńskim a wyniszczającym poczuciem bezsilności, została oddana z niezwykłą precyzją. Kelder genialnie pokazuje, jak manipulacja potrafi powoli i metodycznie kruszyć fundamenty ludzkiej godności, a proces „tracenia siebie” nie wynika tu z braku inteligencji czy naiwności, lecz z desperackiej próby przetrwania w skrajnie trudnej rzeczywistości.
Stylistyka autorki zasługuje na osobne wyróżnienie. Pisze ona językiem mięsistym, gęstym od emocji, niemal namacalnym. Zdania są konstruowane w taki sposób, że czytelnik fizycznie odczuwa ciężar doświadczeń bohaterki. Kelder nie boi się drążyć w ranach, rozkładać mechanizmy toksyczności na czynniki pierwsze, co sprawia, że narracja staje się intymnym, niemal surowym wyznaniem. To rzadka umiejętność - pisać o cierpieniu w sposób tak estetyczny, a jednocześnie uderzający w najczulsze struny.
Jeśli miałabym wskazać na słabsze strony, to dla niektórych odbiorców ciężar emocjonalny tej historii może okazać się przytłaczający. Autorka nie daje nam łatwych odpowiedzi ani taniego pocieszenia. Tempo akcji bywa tu dyktowane wewnętrznym rozedrganiem Kate, co sprawia, że momentami lektura wymaga od nas pełnego skupienia i empatii, by nie pogubić się w meandrach jej psychiki.
To jedna z najważniejszych premier tego typu w ostatnim czasie. To głos silny, kobiecy i niezwykle potrzebny, który pełni rolę swoistego ostrzeżenia, ale i drogowskazu. Autorka udowadnia, że nawet gdy człowiek upada na kolana, to w tym upadku może kryć się ziarno przyszłej siły. To literatura, która boli, ale jest to ból oczyszczający.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-27