🌺🌺🌺 Recenzja 🌺🌺🌺
Katarzyna Kelder " KATE "
@claircullen6
Wydawnictwo: Lava
@lavapolska
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
" Jestem silniejsza - bo przeszłam przez ogień i nie spłonełam. Mądrzejsza - bo już wiem, co boli i co leczy. Bardziej doświadczona -bo patrzyłam, jak wali się mój świat, i nauczyłam sie budować nowy..."
Tę książkę czyta się z napięciem, które trudno nazwać, ale łatwo poczuć. Takim, które pojawia się wtedy, gdy historia zbyt mocno przypomina codzienność wielu kobiet.
To opowieść o matce, która próbuje wytrzymać jeszcze trochę. Jeszcze jeden dzień. Jeszcze jedną sytuację. Wszystko w imię przekonania, że dzięki temu jej córka ma choć namiastkę stabilności.
I właśnie w tym tkwi siła tej historii.
Kate nie traci siebie nagle. To proces cichy, powolny i niemal niezauważalny. Granice przesuwają się odrobinę każdego dnia, aż w pewnym momencie pojawia się pytanie: kiedy właściwie przestała być najważna sama dla siebie?
Relacja z córką jest tu emocjonalnym rdzeniem tej powieści daje bohaterce siłę, ale jednocześnie pogłębia jej wewnętrzne rozdarcie. Bo gdzie kończy się poświęcenie, a zaczyna rezygnacja z własnego życia?
🌬️ Co znajdziesz w tej historii:
🥀 samotne macierzyństwo i walkę o poczucie bezpieczeństwa
🥀 toksyczne relacje i mechanizmy manipulacji
🥀 stopniowe gubienie siebie w imię miłości i spokoju
🥀 silną, choć trudną więź matki i córki
🥀 wewnętrzny konflikt między rozsądkiem a potrzebą bliskości
🥀 temat zależności emocjonalnej i przekraczania granic
🥀 pokazanie, jak łatwo przyzwyczaić się do rzeczy kiedyś nie do przyjęcia
🥀 psychologiczne tło decyzji podejmowanych z lęku przed samotnością
🥀 próbę odnalezienia w sobie siły, by zacząć od nowa
To debiut autorki, co widać w prostocie narracji, ale to właśnie ta prostota nadaje książce autentyczność. Nie ma tu literackiego upiększania emocji. Jest szczerość, surowość i prawda.
Styl jest oszczędny, momentami bardzo bezpośredni. Emocje nie są wykrzyczane one narastają powoli, między wierszami. Dominuje zmęczenie, napięcie, lęk i cicha nadzieja, że kiedyś będzie inaczej.
Bohaterowie nie są czarno-biali. Kate to kobieta jednocześnie silna i krucha, świadoma, a jednak uwikłana w schematy, z których trudno się wydostać. Jej decyzje wynikają nie z naiwności, ale z potrzeby przetrwania i ochrony dziecka. Postacie drugoplanowe dopełniają obraz zależności, pokazując, jak działa manipulacja i emocjonalne uzależnienie.
Ta historia zostaje w głowie na długo. Z pytaniem, które trudno zignorować: ile można znieść, zanim przypomni się sobie, że własny spokój też ma znaczenie?
To nie jest łatwa lektura. Ale zdecydowanie potrzebna.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-27