Okładka książki - Kicia Kocia i Nunuś. Hurra, nurkujemy!

Kicia Kocia i Nunuś. Hurra, nurkujemy!

Bajka ma siedem kartek dużego i sztywnego formatu wewnątrz którego czytamy o przygodach Kici Koci pod wodą. Na pierwszy rzut oka rysunki są proste i nic się na nich nie dzieje, ale kiedy przybliżymy swój wzrok będziemy widzieć ukryte okienka, które należy otworzyć i dopiero tam dzieje się magia:-) Schowane są przeróżne rzeczy, choćby jedzenie jakie zabrali na wyprawę, czy wewnątrz starego zatopionego mini statku mamy piękną uśmiechniętą ośmiorniczkę:-) Normalnie od razu sami się na ten widok uśmiechamy:-)
Kicia Kocia na wycieczkę jedzie z Nunusiem, który towarzyszy jej w pięknej wyprawie. W kratce nad oknem kiedy otworzymy ją widzimy zadowolonego pana konduktora, a pod drzewem śmieszną jaszczurkę:-) Kiedy siedzą już na plaży, pod ich rzeczami potrzebnymi do nurkowania można odkryć inne rzeczy, które znacznie ułatwią im wodną podróż. W momencie, kiedy są już na statku i słyszą jakieś dziwne hałasy, pod ukrytymi kratkami pokazały się pomocne narzędzia oraz kotwica, aby ze spokojem mogli się zatrzymać. Słodki widok był pod wodą, kiedy pod małymi rybkami w kwadraciku była jedna duża mieniąca się wieloma kolorami:-) To takie wspaniałe, kiedy można z radością odkrywać co gdzie się ukryło. Ja traktowałam to jako kolejne paczki do otwierania, które radowały mnie w momencie kiedy mogłam pod nie zajrzeć:-) Radość jest nie do opisania!
Ogólnie cały wydźwięk bajki jest mega pozytywny, gdyż każda postać jaką się tutaj spotyka jest zawsze szeroko uśmiechnięta i szczęśliwa. Jest podkreślony każdy schemat tej radości, otwarte ramiona, przymrużone oczy, kąciki buzi skierowane ku górze i prosta sylwetka skierowana wprost na nas. To sygnały, że przekaz jest jasny, my cieszymy się na widok takiej osoby, czy zwierzątka, a ono cieszy się, że widzi nas:-) Tak więc to nie tylko sam rodzaj literatury ,,bajka", ale i wszelkie sygnały, że ma być przyjazna dla oglądającego i ma sprawić mu czystą przyjemność.
Uwielbiam takie przekazy, bo każdy moment radości jest na wagę złota w tych czasach. Do tego pięknie ubarwiona radosnymi odcieniami. Dla mnie książeczka idealna:-)

Informacje dodatkowe o Kicia Kocia i Nunuś. Hurra, nurkujemy!:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-05-20
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Książeczki obrazkowe dla dzieci Fabularne książki obrazkowe Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Kicia Kocia i Nunuś. Hurra, nurkujemy!

Kup książkę Kicia Kocia i Nunuś. Hurra, nurkujemy!

Kicia Kocia i Nunuś. Pojazdy
Anita Głowińska0
Okładka ksiązki - Kicia Kocia i Nunuś. Pojazdy

Co to za pojazd? I jaki wydaje dźwięk? Dzięki tej książeczce maluch odpowie z łatwością! Kicia Kocia i Nunuś w prosty i przyjazny dziecku sposób wprowadzają...

Kicia Kocia na traktorze
Anita Głowińska0
Okładka ksiązki - Kicia Kocia na traktorze

Kicia Kocia to bohaterka serii książeczek autorstwa Anity Głowińskiej dla najmłodszych czytelników. Tytułowa rezolutna kotka wraz z wyrozumiałymi opiekunami...