Lubię sięgać po twórczość autorki, gdyż potrafi ona swoim piórem dotrzeć do najdalszych zakamarków mojej duszy i nią wstrząsnąć. Porusza w swych książkach tematy zwykłych kobiet i problemów z jakimi borykają się na co dzień. Niczego nie owija w bawełnę, tylko ukazuje brutalną codzienność i całe zło jakie niosą za sobą nietrafione wybory.
Główne bohaterki to trzy kobiety, które coś ze sobą łączy. Magda to nauczycielka wychowująca nastoletnią córkę. W jej życiu przewinęło się kilku mężczyzn, ale każdy z nich okazał się bezdusznym draniem, przez co boryka się z problemami finansowymi, samotnym rodzicielstwem, złamanym sercem i wstydem.
Zuza to jeszcze nastolatka, która po zawodzie miłosnym nie wie jak sobie poradzić. Dodatkowo najbliższa przyjaciółka wyjawia jej sekret, a na horyzoncie pojawia się nagle tatuś, który próbuje namieszać w relacjach między nią a matką.
Trzecia z kobiet to Amelia. Kobieta stroni od mężczyzn, gdyż nie chce przeżywać kolejnych zawodów. Nie zwraca uwagi na zakochanego w niej sąsiada.
Co wydarzy się w życiu tych trzech pań i jak potoczą się ich losy? Czy odnajdą w sobie wewnętrzną siłę i zaufają jeszcze kiedyś facetom? Czy zaznają jeszcze prawdziwej miłości i będą szczęśliwe?
Ta słodko-gorzka historia dała mi naprawdę wiele do myślenia. Ukazuje życie kobiet takich jak my, które borykamy się z trudami dnia codziennego, z samotnością, zdradą, wykorzystywaniem i zagubieniem. Autorka uczula nas, by nie chować głowy w piasek, a wręcz przeciwnie walczyć o lepsze jutro i rozmawiać o swoich problemach z innymi. Nie należy zamykać się przed ludźmi i trwać w maraźmie beznadziejności. Walczmy o siebie, o swoją przyszłość i nie pozwólmy zatracić swoich marzeń, bo jesteśmy tak samo ważni jak inni.
Spodobała mi się kreacja postaci. Polubiłam każdą z pań i kibicowałam im z całych sił. Obserwowałam jak zmagają się z bólem i kłodami jakie rzucał im los pod nogi. Trzeba wierzyć w siebie i robić wszystko, by odwrócić zły los. Warto zaryzykować i postawić wszystko na jedną kartę.
Jeśli szukacie dobrej lektury, która wami zawładnie i wzbudzi wiele emocji, to uważam, że wybór tej powieści jest właściwy. Polecam.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2024-05-15
Izabela Hebda
Iga i Wiktor żyją w zupełnie odmiennych światach. Ona dobrze rozumie, co to znaczy nie mieć wsparcia rodziny ani pieniędzy. Życie mocno ją doświadczyło...
Tak wielu marzy o miłości. ale kiedy ona wreszcie przychodzi, nie zawsze jest łatwo. Kacper sądził, że o tym uczuciu wie wszystko. Żadna kobieta nigdy...