Okładka książki - Kiedy obudzi się nadzieja

Kiedy obudzi się nadzieja

„𝓚𝓲𝓮𝓭𝔂 𝓸𝓫𝓾𝓭𝔃𝓲 𝓼𝓲ę 𝓷𝓪𝓭𝔃𝓲𝓮𝓳𝓪” 𝓐𝓷𝓷𝓪 𝓢𝔃𝓬𝔃ę𝓼𝓷𝓪 💙

𝓒𝓱𝓪𝓫𝓻𝓸𝔀𝓮 𝓤𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓲𝓮 𝓣𝓞𝓜 𝟑 💙

Piękna historia o miejscu na końcu świata, w którym milknie rozum, a głośniej rozbrzmiewa serce

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Kiedy obudzi się nadzieja” to trzeci i zarazem ostatni tom z serii Chabrowe Ustronie. Okładka tej książki przywodzi mi na myśl wakacyjne przyjemności, które przynoszą ukojenie. Chabrowe Ustronie to niezwykle malownicze miejsce z duszą, które przyciąga do siebie sielskim klimatem. Piękne widoki napawają spokojem i każdy kto tam się znajduje odpoczywa psychicznie i napawa się kontaktem z naturą.

Anna Szczęsna po raz kolejny zaprasza nas do Chabrowych Ustronii z nową porcją dalszych losów Sławki, Daniela, Izy, Marty i Sary. Pojawiają się również nowi bohaterowie. Między innymi Pani Aniela, która swoją obecnością wywołuje w Sławce przyjazne uczucia i kobiety szybko się zaprzyjaźniają. Jak się okazuje Pani Aniela dobrze posługuje się maszyną do szycia, więc pomaga Sławce w pracy. Kobieta stopniowo odkrywa się na ludzi i stara się dać sobie szansę na miłość. Żałoba po śmierci matki jest kluczowym procesem, jaki musi pokonać główna bohaterka, by odnaleźć w sobie siłę na nowy rozdział.

Ta powieść jest przede wszystkim bardzo życiowa. Przedstawia prawdziwe życie prawdziwych ludzi, bez zbędnych ozdobników - przedstawia fakty takimi, jakimi są. Myślę, że dzięki temu wielu czytelników będzie mogło doskonale utożsamić się z bohaterką i jej historią, ponieważ „Kiedy obudzi się nadzieja” jest jak dla mnie fantastyczną powieścią o tym, co się dzieje w momencie, kiedy osoba po prostu nie wytrzymuje nieustannego napięcia. Jednak to dla głównej bohaterki w końcu staje się okazją do zmian. Swoją determinację przekuwa w realizację spełnienia swoich pragnień. Mama zostawiła jej dom na wsi, który z czasem stał się dla Sławki oaza i okazją, by rozpocząć swoje życie na własnych zasadach.

„Kiedy obudzi się nadzieja” to sentymentalna powieść, w której Sławka, po śmierci matki próbuje odkryć siebie na nowo, inspirując inne kobiety, że zawsze można zacząć wszytko od początku. To słodko gorzka opowieść o zmianach, które odbudowują nasze poczucie wartości i samoocenę. Autorka umie dotrzeć do czytelnika i uzmysłowić jakie wartości w życiu są ważne. Przede wszystkim relacje z drugim człowiekiem. Autorka mocny nacisk kładzie na uświadomienie czytelnikowi, że pielęgnowanie kontaktów z innymi ludźmi jest ogromnie ważne. I trzeba o to dbać, by pewnego dnia nie obudzić się samotnym jak palec.

Seria Chabrowe Ustronie to niesamowicie emocjonalna trylogia, która zawładnie sercem każdego czytelnika. Te trzy książki wyciągnęły ze mnie wszystkie emocje, jakie jestem tylko w stanie okazać. I długo o nich nie zapomnę! ❤ Jeszcze nie raz wrócę do moich ulubionych bohaterów 🫶🏼 A wam serdecznie je polecam! 🫶🏼

Informacje dodatkowe o Kiedy obudzi się nadzieja:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-03-11
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kiedy obudzi się nadzieja

Kup książkę Kiedy obudzi się nadzieja

Testerka szczęścia
Anna Szczęsna0
Okładka ksiązki - Testerka szczęścia

Ciepła i pełna optymizmu opowieść o poszukiwaniu przepisu na szczęście Agnieszka Piotrowska ma pracę, którą kocha: prowadzi blog, na którym...

Gang różowych kapeluszy
Anna Szczęsna0
Okładka ksiązki - Gang różowych kapeluszy

Anna Szczęsna w swojej książce maluje portrety czterech niezwykłych kobiet. Tytułowy gang różowych kapeluszy tworzą: Maria, Serafina, Barbara i...