Okładka książki - Kiedy weszłam w twoje życie

Kiedy weszłam w twoje życie

Moją ulubioną książką Jojo Moyes od kilku lat pozostaje „Światło w środku nocy”, ale zupełnie nieoczekiwanie zaraz za nią uplasowała się najnowsza powieść autorki „Kiedy weszłam w twoje życie”.

Niespodziewana zamiana toreb na siłowni początkuje lawinę zmian dla dwóch tak różnych i prowadzących diametralnie odmienne życie kobiet. Każda z nich staje na życiowym zakręcie i musi odnaleźć siebie od nowa, a niebagatelną w tym rolę odegrają szpilki, ale nie jakieś zwyczajne oczywiście, tylko czerwone i seksowne cacka od Christiana Louboutina.

Momentami historia przybiera bardziej postać komedii pomyłek, innym razem powieści obyczajowej poruszającej trudne tematy z dwóch tak odmiennych od siebie światów. Z jednej strony widzimy zatracenie siebie w walce z codziennością, z drugiej ulotność pełnej pozorów bańki bogactwa i zakłamania, która nagle pęka. Pojawia się również temat depresji, z którą musi radzić sobie nie tylko chory, ale i jego otoczenie, ale również choroby nowotworowej.

Jednak jak zawsze u Autorki to opowieść przede wszystkim o kobietach, ich sile, solidarności i przyjaźni i o tym, co naprawdę w życiu się liczy. Bo choć pieniądze mogą ułatwić wiele spraw, to jednak najważniejsze są relacje i ludzie, na których możemy polegać, szczególnie w przysłowiowej biedzie.

To historia bardzo budująca, pokrzepiająca i niosąca nadzieję. Momenty zabawne przeplatają się z tymi, przy których nie sposób się nie wzruszyć, a historie obu kobiet wciągają nas w ich światy, by w pewnym momencie zderzyć się i podążyć jednym torem.

Autorka potrafi cudownie kreować postaci kobiece i wydobywać z nich to, co najlepsze. Potrafi też pięknie przypominać o tym co ważne. By w nieprzewidywalnym świecie, który może odmienić nasz los w jednej chwili o 180 stopni mieć tę opokę, na której można się oprzeć – bliskich i przyjaciół i umieć czerpać radość z rzeczy małych.

Informacje dodatkowe o Kiedy weszłam w twoje życie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-25
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kiedy weszłam w twoje życie

Kup książkę Kiedy weszłam w twoje życie

- Czy ja właśnie zawodzę ruch feministyczny? - Że co? - Niby tym, że ogrywasz w negocjacjach facetów na wysokich stanowiskach? - No wiecie…Tym, używam s#ksu jako broni. Bo te buty to sam s#ks, prawda?

Więcej cytatów z tej książki

Kiedy odszedłeś
Jojo Moyes0
Okładka ksiązki - Kiedy odszedłeś

Nie myśl o mnie za często… Po prostu żyj dobrze. Po prostu żyj. Will Tyle że Lou nie ma pojęcia, jak to zrobić. I trudno jej się dziwić. A jednak...

Moje serce w dwóch światach
Jojo Moyes0
Okładka ksiązki - Moje serce w dwóch światach

Josh ma spojrzenie zupełnie jak Will. Ten sam uśmiech, ten sam kolor włosów. Lou zaniemówiła, kiedy zobaczyła go po raz pierwszy. Czy to możliwe, że istnieje...