"Kopciuszek" oraz "Piękna i Bestia" to dwie moje ulubione baśnie. Dlatego, gdy tylko znalazłam reteling tych dwóch historii wiedziałam, że czym prędzej muszę go przeczytać. Byłam bardzo ciekawa jak autorka oddała klimat i fabułę moich ulubionych baśni.
Nie zawiodłam się. Początek wiernie oddaje znane nam opowieści, co sprawia, że akcja jest nieco przewidywalna. Jednak to wogóle nie przeszkadza, bo baśnie mają to do siebie, że masz ochotę czytać je po kilka razy. Mamy tutaj Bestię zamkniętą w wielkim zamku. Mamy młodą dziewczynę/ kobietę znalezioną przez pewnego człowieka jako niemowlę i przysposobioną przez macochę, matkę dwóch córek. Mamy słynny bal. Również cały przebieg historii jest znany z baśniowych opowieści. Mimo tego czytało mi się tę historię wspaniale i z dużym zainteresowaniem. Mniej więcej po połowie fabuła "przechodzi" w swoją opowieść.
Akcja goni akcję. Przygoda, przygodę. Sa zamki, potwory i magia, bardzo dużo magii. A przede wszystkim motywy, które zaintrygują niejednego miłośnika fantastyki. Zdradę, bratobójczą walkę, motyw from enemies to lovers, miłość to tylko kilka z nich pojawiających się w powieści.
Podoba mi się język, którym książka jest pisana. Cudownie oddaje nieco mroczny klimat opowieści i przenosi w tak bogaty świat magii, czarownic i niesamowitej historii.
Jeśli tak jak i ja, jesteś fanem retelingów. Czytelnikiem kochającym cudowny, magiczny, baśniowy świat powieści, to jest duża szansa, że tak jak i mnie ta powieść Ci się spodoba. Polecam przekonać się samemu.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2023-05-30
Joanna Ostrowska
Zmuszeni do małżeństwa wcale nie muszą się kochać... od razu. Minji jest typową szarą myszką - zatapia się w świecie książek, rzadko wychodzi z domu...
Naila nie pamięta niczego, co wydarzyło się przed pięciu laty. Ani tego, jak trafiła do Latającej Doliny, ani dlaczego jest zmuszona do ukrywania się za...