Okładka książki - Klątwy, duchy i zbrodnie

Klątwy, duchy i zbrodnie

Kilka razy podczas czytania tej książki miałam stracha, nie powiem, że nie. Toż to jest przecież idealna październikowa lektura dla tych, którzy lubią od czasu do czasu (albo stale — I don't judge) zaaplikować sobie dawkę czegoś przerażającego.

✨️Kto pokocha?

Zdecydowanie ci, którzy lubią się bać, lubią opowieści gwarantujące dreszczyk emocji, grozę, horrory i historie, których zakończenie nie zawsze jest jednoznaczne. Wampiry, wiedźmy, opuszczone domy, egzorcyzmy, klątwy, duchy, zbrodnie, śmier*i, wątki paranormalne, w które trudno uwierzyć? Bardzo proszę, to wszystko i wiele innych przerażających rzeczy znajdziesz w tej książce.

✨️Za co pokochasz?

Na pewno za klimat, duszną, mroczną, gęstą atmosferę. Za historie, które nie dają racjonalnych odpowiedzi. Za opowieści, w których istnienie nie uwierzysz, ale podskórnie poczujesz, że ta wiara jest silniejsza, niż może Ci się wydawać. Za sposób, w jaki autorka opowiada o wszelkim złu, czającym się od wieków na świecie. A robi to perfekcyjnie — przekazuje fakty, podania, legendy tak wiarygodnie i plastycznie, że nie ma takiej siły, abyś w którąś z opowiadanych historii nie uwierzył*.

✨️Czy ja pokochałam?

No ba! Zawarte w tej książce opowiadania są szalenie ciekawe, szalenie przerażające, szalenie wciągające i szalenie...dziwne. Próbowałam niektóre z nich jakoś racjonalizować, ale z marnym skutkiem. Sami zobaczcie: “Wampir, który bronił się przed śmiercią”, “Morderstwo "Hello Kitty" “, “Głos zza grobu”, “Egzorcyzmy i czterdzieści demonów”, “Rynek handlu nawiedzonymi nieruchomościami” - to tylko część tytułów opowiadań, jakie zagościły na stronach tej książki — no czyż one nie są uroczo straszne i intrygujące jednocześnie? Ja pokochałam za to, że to opowiadania, które łączą rzeczywiste z nierzeczywistym w jedną całość, pozostawiają czytelnika z gęsią skórką i miliardem znaków zapytania w głowie.

✨️Czy polecam?

Of course! Zwłaszcza teraz, gdy Halloween zbliża się wielkimi krokami. Chociaż to też świetna lektura na długie wieczory, szczególnie dla fanów kryminałów, powieści grozy i zjawisk niewytłumaczalnych oraz każdego, kto lubi zastanowić się nad zawiłościami ludzkiej natury.

✨️O czym jest?

„Klątwy, duchy i zbrodnie” to zbiór opowieści inspirowanych prawdziwymi historiami. Autorka zabiera czytelnika do miejsc, gdzie tragedie i sekrety sprzed lat ożywają, tworząc mroczne, pełne emocji i strachu opowieści. Czy w nie uwierzysz? O tym musisz zdecydować samodzielnie.

__

Informacje dodatkowe o Klątwy, duchy i zbrodnie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Zobacz opinie o książce Klątwy, duchy i zbrodnie

Kup książkę Klątwy, duchy i zbrodnie

Jeffrey Dahmer bez cenzury. Narodziny mordercy i kanibala
Renata Kuryłowicz0
Okładka ksiązki - Jeffrey Dahmer bez cenzury. Narodziny mordercy i kanibala

Nekrofil, kanibal, ,,potwór z Milwaukee". Jeden z najbardziej przerażających seryjnych morderców. Kim był Jeffrey Dahmer, zanim wyszło na jaw, że zamordował...