„Klub Sherlocków” Jamesa Pontiego to jedna z tych pozycji, które przywracają wiarę w literaturę przygodową dla młodych czytelników, nie traktując ich przy tym z góry. Rzadko trafiam na książki tak umiejętnie balansujące między czystą, wakacyjną rozrywką a rzetelnie skonstruowaną intrygą kryminalną. Autor postawił na genialny w swojej prostocie punkt wyjścia: skoro rodzeństwo nazywa się Sherlock, to założenie agencji detektywistycznej jest właściwie przeznaczeniem, a już na pewno lepszą alternatywą dla nudnego koszenia trawników.
To, co w tej książce urzeka najbardziej, to dynamika między bohaterami. Alex i Zoe nie są papierowymi postaciami; ich relacja ewoluuje na naszych oczach, od początkowego dystansu po wspólne, ramię w ramię, stawianie czoła niebezpieczeństwu. Towarzysząca im ekipa - Lina ze swoim analitycznym umysłem mola książkowego oraz Yadi, który patrzy na świat przez pryzmat filmowych kadrów - tworzy zespół idealnie skrojony pod współczesnego czytelnika. Każdy z nich wnosi unikalną perspektywę, co sprawia, że śledztwo nie jest tylko ciągiem przypadków, ale wynikiem współpracy różnych talentów.
Niekwestionowaną gwiazdą drugiego planu jest dziadek Sherlocków. To postać, która kradnie każdą scenę, w której się pojawia. Jako emerytowany dziennikarz śledczy nie tylko dostarcza narzędzi (w tym legendarnego Cadillaca), ale przede wszystkim uczy dzieciaki krytycznego myślenia. Jego zasada „pięciu pytań” staje się dla młodych detektywów kompasem w świecie, gdzie skarb Ala Capone miesza się z realnym zagrożeniem ekologicznym na mokradłach Everglades.
Stylistyka Pontiego zasługuje na osobne uznanie. Narracja pierwszoosobowa jest prowadzona z niezwykłą lekkością i humorem, co sprawia, że przez kolejne rozdziały dosłownie się płynie. Autor posiada rzadką umiejętność pisania „szybko” - akcja od samego początku, od pamiętnego wybuchu, nie zwalnia ani na moment. Język jest naturalny, dialogi błyskotliwe i pozbawione sztuczności, co w literaturze młodzieżowej wcale nie jest standardem.
Jeśli miałabym wskazać słabsze strony, to dla bardzo wymagającego czytelnika dorosłego niektóre rozwiązania fabularne mogą wydać się nieco zbyt optymistyczne, a zbiegi okoliczności dość szczęśliwe. Jednak patrząc przez pryzmat grupy docelowej, te drobne uproszczenia jedynie wzmacniają poczucie przygody i sprawczości młodych bohaterów, co w tego typu literaturze jest kluczowe.
Subiektywnie uważam, że „Klub Sherlocków” to strzał w dziesiątkę. To książka mądra, ucząca, że tajemnica to po prostu opowieść czekająca na swoje zakończenie, a przyjaźń i zaufanie są cenniejsze niż mityczne złoto gangstera. Ponti stworzył fundament pod świetną serię, którą czyta się z uśmiechem na ustach, niezależnie od tego, czy ma się lat jedenaście, czy czterdzieści.
Data wydania: 2026-05-06
Tytuł oryginału: The Sherlock Society
auraliteracka
Po zlikwidowaniu kreta w swojej organizacji, Miejscy Szpiedzy są gotowi do kolejnej misji. Złowroga Umbra chce za wszelką cenę zwerbować północnokoreańskiego...
Miejscy Szpiedzy zostają wysłani do Wenecji. Na placu Świętego Marka grupa nastoletnich aktywistów znanych jako Rój protestuje przeciwko globalnemu ociepleniu...