Okładka książki - Kobiety niezłomnego ducha. Sandomierskie wzgórza 4

Kobiety niezłomnego ducha. Sandomierskie wzgórza 4

Tom 4 cyklu Sandomierskie wzgórza

Za każdym razem z uśmiechem przyjmuję wiadomość o kolejnym tomie z serii Sandomierskie wzgórza. Tym razem motywem przewodnim wycieczki w Góry Pieprzowe są losy kobiet, obarczonych zachciankami mężczyzn i światem, który zdominowali. Podobnie jak w poprzednich częściach, tu również nie brakuje emocji, intryg i dramatów, ale też społecznie ważnych tematów.

✨️Kto pokocha?

Każdy, kto czytał poprzednie tomy, ale też fani powieści obyczajowych, których akcja osadzona jest w Polsce. Pokocha każdy, kto lubi historie o kobiecej sile oraz ich walce o godność i szczęście. Edyta Świętek w rewelacyjny sposób zbudowała tło historyczne i społeczne, tworząc wprost idealny obraz dla amatorów książek z motywem małej społeczności.

✨️Za co pokochasz?

Za autentyczne postaci — złe do szpiku kości, przez które masz ochotę rzucić w nie czymś ciężkim, inne dobre, niewinne, nad którymi roztaczasz parasol empatii. I może te portrety są bardzo sugestywne, ale za to kreacja tych bohaterów jest niesamowicie złożona. Za każdym człowiekiem stoi tu jakiś motyw (nawet, jeżeli się z nim nie zgadzamy, bo jest ewidentnie zły) i intencje. Autorka w niezwykle zgrabny sposób łączy dramatyczne wydarzenia z tlącą się nadzieją. Bohaterowie tej serii nigdy się nie poddają. Pokochasz za lekki język i barwny, emocjonalny styl.

✨️Czy ja pokochałam?

Jasne, że tak! Uwielbiam tę serię, a ta część jest wyjątkowa, bo bardziej niż poprzednie poświęcona kobietom, ich planom, marzeniom, porażkom, sukcesom. Wciągnęła mnie od początku i dogłębnie poruszyła, bo noszę w sobie pierwiastek feminizmu i zawsze, kiedy kobietom dzieje się krzywda, dotyka mnie to. Oczywiście poza dramatami, mamy tu również radości oraz nadzieje, które są nieodłącznymi elementami całej serii.

✨️Czy polecam?

Pewnie! Tylko musisz zachować kolejność czytania, bo w każdej następnej części mamy tych samych bohaterów, tylko na różnych etapach życia. Oni dojrzewają na naszych oczach, zmieniają się i często ich następne kroki determinowane są przez to, co było.Jeśli tylko lubisz polską literaturę, pełną emocji i mądrości, napisanym pięknym językiem, to na pewno ta seria będzie idealnym wyborem.

✨️O czym jest?

Głównymi bohaterkami tej części są Alina, Marcjanna i Weronika. Każda z nich wiedzie inne życie i boryka się z innymi problemami. Alina ma dobrego męża, z którym stworzyła dom i wspólnie prowadzą piekarnię, ale Eustachego nawiedzają dawne demony, z którymi musi podjąć walkę. Marcjanna staje się zazdrosna o szczęście swojej siostry, przez co na jej twarzy coraz rzadziej widoczny jest uśmiech, a w sercu częściej pojawia się zgorzkniałość. Weronika to z kolei żona młynarza — rodzi dziecko za dzieckiem, a jej męża nie obchodzi, że jest zmęczona swoim życiem. Kobieta czuje, że jest sama ze swoimi troskami.

Informacje dodatkowe o Kobiety niezłomnego ducha. Sandomierskie wzgórza 4:

Kup książkę Kobiety niezłomnego ducha. Sandomierskie wzgórza 4

Jedno życie wystarczy
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Jedno życie wystarczy

Poruszająca historia o rodzinie, która nie zawsze i nie dla wszystkich jest bezpiecznym portem. Rozalia Kmiecik wydaje na świat szóste dziecko...

Miód na serce
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Miód na serce

Kiedy zdesperowana singielka postanawia zmienić swój stan cywilny, znajdujący się w zasięgu jej wzroku samotny mężczyzna ma nikłe szanse na pozostanie...