Okładka książki - Kolory tęsknoty

Kolory tęsknoty

“Każdy kto żyje z brzemieniem kłamstwa, wie, jak trudne jest ono do udźwignięcia i jak wiele ryzykuje się każdego dnia”.

Po śmierci Amelii życie rodzin Korbielewiczów i Mielewskich zmienia się nie do poznania. To, co jeszcze niedawno było bliskością i siostrzaną więzią między Wiktorią a Luizą, dziś zastępuje chłód, niedopowiedzenia i uprzejmość, za którą kryje się ból. Uczucie do tego samego mężczyzny na zawsze odcisnęło ślad na ich relacji. A Franciszek? Wciąż rozdarty między tym, co czuje, a tym, co powinien zrobić. I są jeszcze matki – przekonane, że wiedzą najlepiej, jak powinna potoczyć się przyszłość ich dzieci. Los pisze dla Wiktorii i Luizy nowe scenariusze – obie wchodzą za mąż. Jednak codzienność daleka jest od marzeń, które kiedyś snuły. Zamiast szczęścia pojawia się rozczarowanie, zamiast bliskości – samotność, rodzą się tajemnice. I choć wszystko boli, uczą się milczeć. Bo przecież damom nie wypada mówić o cierpieniu.

Urzekająca, porywają historia! Wnikliwa, angażująca emocjonalnie perspektywa. Historia płynie spokojnie, ale pod powierzchnią wyczuwalne jest napięcie. Fabuła dopracowana w każdym szczególe, przenosi nas do XIX wieku. Czuć realizm i dbałość o szczegóły, Natalia Thiel ma lekki, barwny, naturalny styl, czuć ogromną wiedzę historyczną. Z wrażliwością opowiada o emocjach, relacjach i cichych dramatach ukrytych za pozorami codzienności. Naturalnie, wyraziście, ukazani bohaterowie, razem z nimi przemierzamy ich życiowe ścieżki. Odczuwamy ich porażki, rozgoryczenie, niemoc, poczucie samotności.

Atutem powieści jest jej klimat – subtelny, elegancki, przesycony duchem minionej epoki. To opowieść o tęsknocie, nadziei i o tym, że najtrudniejsze decyzje często stają się początkiem najważniejszych zmian. Szczególnie mocno wybrzmiewa tutaj motyw miłości poddanej próbie oraz potrzeby odnalezienia własnej drogi w świecie, który nie zawsze sprzyja szczęściu. Autorka prowadzi nas przez wydarzenia, które odciskają swoje piętno na wielu życiach, wystawiając na próbę relacje, które dotąd wydawały się trwałe i niezniszczalne. Realia życia kobiet tamtych czasów – ich siłę, ale też konieczność tłumienia uczuć i podporządkowania się oczekiwaniom otoczenia. Podział klasowy, wszechobecne konwenanse, światopogląd, zwyczaje, obyczaje.

„Kolory tęsknoty” to piękna, nastrojowa powieść historyczna, zanurzona w emocjach, sekretach i trudnych wyborach. Bardzo polecam, Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Kolory tęsknoty:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2026-03-03
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kolory tęsknoty

Kup książkę Kolory tęsknoty

Odcienie samotności
Natalia Thiel0
Okładka ksiązki - Odcienie samotności

Porywająca historia rodzinna, w której miłość i samotność splatają się w labiryncie życia Do rodzinnego Korbielewa w atmosferze skandalu powraca Wiktoria...

Dziewczyna z portretu
Natalia Thiel0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z portretu

Pasja i miłość w czasach wojennej zawieruchy   W życiu Hani Skorskiej nic nie dzieje się tak, jak sobie wymarzyła. By oderwać się od problemów, Hania...

Opad
Opad