„Korony bukowych lasów” to druga część „Sagi bieszczadzkiej autorstwa Małgorzaty Garkowskiej. Po przeczytaniu pierwszej części wciągnęłam się na tyle, że nie mogłam doczekać się na kolejną. Z przyjemnością spotkałam się z dobrze znanymi bohaterami oraz poznałam nowych.
Po zakończonej wojnie bohaterowie uczą się nowej rzeczywistości. Ciągłe zmiany przysparzają nowych kłopotów. Andrzej i Emilia wiodą życie na bieszczadzkiej wsi. Rodzina im się rozrasta. Andrzej po opuszczeniu wojskowych szeregów poznaje życie zupełnie inne niż w mieście. Wraz z nową zarządczynią sprawuje pieczę nad gospodarstwem oraz udziela się społecznie organizując wiejską szkołę dla okolicznych dzieci. Namówienie chłopów do posłania swych pociech na naukę nie jest łatwe. Dawny mściwy zarządca, ciągle sprawia problemy rzucając fałszywe oskarżenia i kolejne kłody pod nogi. Najstarszy syn Bukowskich, dziesięcioletni Wiktor jest świadkiem traumatycznego zdarzenia po którym zamyka się w sobie i potrzebuje zagranicznej terapii by stanąć znów na nogi.
Bogdan po wojnie pozostaje w wojsku. Małżeństwo jego i Anny zostaje wystawione na próbę. W życiu Bogdana pojawia się kochanka, mężczyzna nie stroni również od alkoholu i kobiet lekkich obyczajów. Anna bardzo przeżywa sytuację ale nie chce rozwodu bo to wiąże się ze skandalem, w głębi duszy nadal kocha męża.
Autorka zaserwowała nam piękną rodzinną historię. Utkała ją z subtelnych codziennych opowieści w które udało jej się wpleść mnóstwo ciepła, emocji i prawdziwej historii. Rozbrzmiewa tu bojkowska gwara, poznajemy też różne przesądy i wierzenia mieszkańców bieszczadzkiego regionu. Powieść jest bardzo nastrojowa i emocjonalna. Przeżywałam wszystkie wydarzenia razem z bohaterami. Czułam każdy powiew wiatru, dźwięk cerkiewnych dzwonów, smak i zapach jedzenia. W tle przetaczały się ważne historyczne przemiany okresu międzywojennego. A zakończenie jak zwykle trzyma w napięciu. Co też się wydarzy w kolejnym tomie?
Na dużą pochwałę zasługuje również piękna szata graficzna książki. Barwione brzegi i ilustracje, które ożywają po zeskanowaniu kodu QR.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-28
Język oryginału: Polski
zabookowana78
Lena niedawno przeprowadziła się do nowego mieszkania, żeby uciec od zaborczego kochanka. Pod wpływem impulsu udaje się wieczorem do pubu, gdzie Filip...
Płock, 1946 rok. Michalina powraca do rodzinnego miasta z bagażem konspiracyjnej działalności, małą córeczką i nadzieją, że po wojennej zawierusze zdoła...