„Kości niezgody” autorstwa Lisy Regan to piąta odsłona popularnej serii kryminalnej z detektyw Josie Quinn. Od pierwszych tomów przyciąga ona czytelników dynamiczną akcją, wyrazistą psychologią postaci oraz mroczną atmosferą małomiasteczkowych tajemnic. W tej części autorka szczególnie akcentuje konflikt między życiem prywatnym a zawodowym bohaterki, stawiając ją w obliczu jednego z najbardziej osobistych i emocjonalnie obciążających śledztw w całej serii.
Josie Quinn i jej partner Noah jadą na wieś na obiad do jego rodzinnego domu. Na miejscu odkrywają przerażający widok: matka Noaha, Colette, leży martwa w ogrodzie, z ustami wypełnionymi ziemią.
Rozpoczyna się śledztwo, które szybko przestaje być zwykłą sprawą. Przeszukując dom i okolicę, zespół Josie natrafia na niepokojące tropy: zakopane w pobliżu ciała paciorki różańca, ukrytą teczkę opisaną nazwiskiem Drew Pratta — najsłynniejszego zaginionego w historii miasteczka Denton — oraz pamiętnik Colette. Zapiski sugerują, że kobieta mogła być powiązana zarówno z Drew, jak i z jego zmarłym bratem.
Z każdym nowym odkryciem wizerunek spokojnej, życzliwej starszej pani zaczyna się rozpadać. Pojawia się pytanie, które wydaje się niewyobrażalne: czy Colette mogła mieć udział w śmierci obu mężczyzn — i jak daleko sięgają jej tajemnice?
Sprawa dodatkowo komplikuje się, gdy śledztwo zaczyna bezpośrednio wpływać na związek Josie i Noaha. Detektyw musi balansować między zawodowym obowiązkiem a osobistymi uczuciami, świadoma, że każda decyzja może zniszczyć nie tylko ich relację, ale i zaufanie w zespole.
Jak głęboko trzeba będzie kopać, by odkryć prawdę — i czy niektóre sekrety nie powinny pozostać pogrzebane na zawsze?
Piąty tom serii z detektyw Josie Quinn potwierdza, że Lisa Regan doskonale rozumie siłę historii, które wykraczają poza klasyczne ramy kryminału. „Kości niezgody” to powieść, w której zagadka zbrodni stanowi jedynie punkt wyjścia do znacznie głębszej opowieści — o prawdzie, jej konsekwencjach oraz o cenie, jaką trzeba zapłacić za jej odkrycie.
Autorka z dużą odwagą konfrontuje swoją bohaterkę z tym, co najbardziej bolesne i osobiste. Josie Quinn nie jest tu wyłącznie skuteczną detektyw prowadzącą śledztwo, lecz kobietą zmagającą się z własnymi lękami, wątpliwościami i poczuciem zagrożenia utratą tego, co nadaje sens jej życiu. To właśnie ta emocjonalna warstwa nadaje powieści wyjątkowej intensywności i sprawia, że napięcie towarzyszące lekturze ma charakter niemal intymny.
Na szczególne uznanie zasługuje umiejętne budowanie atmosfery. Pozornie spokojna, prowincjonalna przestrzeń stopniowo odsłania swoje mroczne oblicze, stając się miejscem naznaczonym tajemnicami i niewypowiedzianą przeszłością. Fabuła rozwija się dynamicznie, obfituje w zwroty akcji, a jednocześnie pozostaje spójna i precyzyjnie skonstruowana, co pozwala czytelnikowi w pełni zaangażować się w opowiadaną historię.
„Kości niezgody” to kryminał dojrzały i przemyślany — taki, który nie tylko wciąga, ale również pozostawia po sobie emocjonalny ślad. Piąta odsłona cyklu utwierdziła mnie w przekonaniu, że popularność serii z Josie Quinn nie jest dziełem przypadku. Lisa Regan stworzyła bohaterkę, z którą łatwo się związać i której losy chcę śledzić dalej, z nieustającą ciekawością i rosnącym zaangażowaniem.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-02-15
Tytuł oryginału: The Bones She Buried
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Maciej Muszalski
Ilona Wolińska
Ta fantastyczna książka z łamigłówkami zapewni ci godziny wyśmienitej zabawy. To świetny sposób na twórcze, a jednocześnie dające ogromną przyjemność...
To, jak działa ludzkie ciało, niezmiennie fascynuje i starsze, i młodsze dzieci. Dlaczego musimy jeść? Skąd się bierze pot? Co się dzieje, kiedy śpimy...