Okładka książki - Koszmar w Szkole na Wzgórzu

Koszmar w Szkole na Wzgórzu

Koszmar w szkole Na wzgórzu to historia 11-letniej Gabrysi, której życie rozpada się na kawałki po wiadomości o rozwodzie rodziców. Do tego okazuje się, że zostanie ona wysłana do szkoły z internatem. Z pozoru idealne miejsce do nauki skrywa Jednak wiele mrocznych sekretów...

Czy dziewczynka poradzi sobie z nową sytuacją? I co skrywa tajemnicza Szkoła na Wzgórzu?

Widząc po raz pierwszy książkę Karoliny Orleckiej pomyślałam: "O! Coś podobnego do mojej ukochanej serii: "Szkoła przy cmentarzu"" i postanowiłam, że muszę ją przeczytać!

Przyznam, że choć te sto dwadzieścia stron było naprawdę ciekawe, to jednak nie było to do końca to, czego oczekiwałam. To pełna emocji opowieść o samotności, odrzuceniu i strachu przed tym, co przyniesie los. I to wszystko to owinięte w otoczkę grozy, niepewności i niepokoju, które stwarza szkoła.

Klimat książki bardzo mi się podobał. Akcja osadzona w starym, gotyckim budynku dodatkowo podsycała atmosferę niepokoju.

"-Ale pięknie, jak w bajce- zachwycała się mama.

- Raczej w horrorze- odparła skwaszona Gabriela."

Dodatkowo uczniowie, niczym armia zombie, podążająca bez emocji, bez celu, bez życia... To musiało być naprawdę straszne przeżycie dla naszej bohaterki!

Jeśli chodzi o bohaterów, to postać Gabrysi podobała mi się. Jej osoba była przedstawiona realistycznie, biorąc pod uwagę jej emocjonalność oraz zachowanie, które zmienia się wraz z postępem lektury. Inni bohaterowie byli niestety jacyś tacy bezbarwni.

Przyznam, że miałam nadzieję, że książka będzie straszniejsza, że trafiłam na coś, co będę mogła polecieć młodemu miłośnikowi grozy, teraz jednak nie wiem, czy byłaby to odpowiednia dla niego lektura.

Mnie, jako dorosłemu czytelnikowi brakowało napięcia i poczucia płynięcia przez akcję. Było tam kilka scen, które delikatnie podniosły mi puls, lecz to chyba zbyt mało, nawet dla dziesięciolatka, patrząc na to, w co grają lub co oglądają teraz dzieciaki w tym wieku.

Myślę, że byłoby jeszcze fajniej, gdyby autorka "wtłoczyła" więcej życia w codzienność uczniów, a im samym nadała więcej głębi. Przydałoby się też trochę więcej strasznych scen, ale rozumiem, że książka ta przeznaczona dla młodszego czytelnika musi być tak stworzona, by go nie przestraszyć. I popieram to całym swoim koszmarnym serduchem!

Dlatego też moim zdaniem młodsi czytelnicy wchodzący w świat horroru mogą być usatysfakcjonowani ta historią (starsi "wyjadacze" mogą zareagować różnie 😅). Lekkość pióra autorki sprawi, że pochłoną tę historię z prawdziwą przyjemnością!

Czekam, aż mój syn stanie się na tyle duży, bym mogła zapoznać go z tą książką.

Być może pójdzie w moje ślady 😉.

Informacje dodatkowe o Koszmar w Szkole na Wzgórzu:

Wydawnictwo: Novae Res