Okładka książki - Kot Mali. Wspomnienia dziewczynki, która przetrwała Zagładę

Kot Mali. Wspomnienia dziewczynki, która przetrwała Zagładę

"Od dwunastego roku życia musiałam radzić sobie sama. Sama sobie byłam matką i ojcem."
▪️
"Zrozumiałam, że złych ludzi jest na świecie więcej niż dobrych, i straciłam dawną beztroskę, bo widziałam rzeczy, których wcześniej nie umiałabym sobie wyobrazić."

"Kot Mali" to historia Mali Kacenberg - dziewczynki, która jako jedyna z całej swojej rodziny ocalała z Zagłady Żydów. Mala w okrutnie trudnych warunkach musiała dojrzeć w przyspieszonym tempie. Przeżyła getto, uniknęła wywózki do obozu i schroniła się w lesie. Aby przetrwać - kłamała, przybierała różne imiona. Była Marysią, była Stefanią - udawała Niemkę. Choć przeżyła wojnę bez rodziny, w kompletnej samotności i beznadziei to miała u swojego boku czworonożną towarzyszkę, kotkę Malach. Malach po hebrajsku oznacza Anioł Stróż i tym właśnie był dla Mali kot - Aniołem Stróżem.

Autorka sama zaznaczyła, że nie wszyscy wierzą w jej historię ale ona wie, że miała przy sobie Malach - Anioła Stróża. Można zastanawiać się czy Malach autentycznie istniała, czy może była tylko wytworem wyobraźni Mali? To jak było naprawdę wie tylko Mala. Ale tu akurat nie ulega wątpliwości fakt, że było tam coś, co trzymało ją przy życiu, dawało nadzieję i pozwoliło przetrwać.

Jak wiecie, opowieści o II wojnie światowej nie są mi obojętne i poznałam już wiele wojennych historii .
Książki takie jak ta - które są wspomnieniami, nie podlegają ocenie bo jak można oceniać ludzkie przeżycia? Takie książki po prostu się czyta.
W historii Mali pomimo wielu tragedii znajdziemy też coś dobrego - nieprzeniknioną wolę życia i nadzieję. To niesamowite ile siły miała ta mała dziewczynka i ile przeszła. Musicie poznać jej losy ❤️.

Informacje dodatkowe o Kot Mali. Wspomnienia dziewczynki, która przetrwała Zagładę:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-01-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: biografie

Zobacz opinie o książce Kot Mali. Wspomnienia dziewczynki, która przetrwała Zagładę

Kup książkę Kot Mali. Wspomnienia dziewczynki, która przetrwała Zagładę