Okładka książki - Krawiec

Krawiec

Gdy mam ochotę na powieść szpiegowską sięgam po znane i cenione przeze mnie nazwiska. Jednym z nich jest Severski, był szpieg i doskonały autor.

Kim jest nowa pracownica polskiego premiera? Czy znany rosyjski agent ma z nią jakieś powiązania? Polska staje przed pytaniem czy wkraczać do Unii Europejskiej. Świat jest wstrząśniętym amerykańską akcją Iraqi Freedom.  Nasz wywiad szaleje i nie jest jedynym, które będzie poruszony światowymi wydarzeniami i wewnętrznymi ukrytymi akcjami.

Trochę trudno jest wejść w tą powieść. Trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo napięcie narasta tutaj stopniowo. Mnogość wątków, sporo bohaterów, przeskoki akcji trochę męczą. Warto jednak popłynąć z tą powieścią, bo wszystko to połączy się składnie w jeden zaskakujący obraz.

Severski nie tworzy bondowskiego świata. U niego mamy raczej rozgrywkę szachową na wysokim, mistrzowskim poziomie. Strategia, ukryte zagrania, roszady, pionki o podwójnym znaczeniu, śmiertelne eliminacje, krwawa pogoń za wygraną. Szachownicą jest cały świat: Polska, Czarnogóra i gdzie jeszcze fantazja autora poniesie.

Kto polubił Monikę Arent ucieszy się niezmiernie, bo spotka ją w „Krawcu” . Ta charyzmatyczna i inteligentna bohaterka zaczyna właśnie swoja karierę pod skrzydłami postaci znanych z innych książek  Severskiego.

Informacje dodatkowe o Krawiec:

Kup książkę Krawiec

Zamęt
Vincent V. Severski0
Okładka ksiązki - Zamęt

W Pakistanie porwany zostaje przez talibów polski biznesmen. Grozi mu śmierć. Do akcji ratunkowej rusza super tajna jednostka Agencji Wywiadu znana jako...

Nielegalni (tom 2). Niewierni
Vincent V. Severski0
Okładka ksiązki - Nielegalni (tom 2). Niewierni

Niewierni to tętniący napięciem wielowątkowy thriller, w którym powracają bohaterowie Nielegalnych. Autor, były oficer wywiadu, stworzył pasjonującą...

Opad
Opad