Okładka książki - Król przypraw

Król przypraw

Tom 1 cyklu Nadzieja i honor

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić opinią o „Królu przypraw” Elizabeth Camden.

Uwielbiam książki, które przenoszą mnie do całkiem innych epok. Autorka ma do tego niesamowity dar i posługuje się piórem w taki sposób, że od jej książek nie sposób się oderwać.

Sięgając po „Króla przypraw” otrzymujemy niezwykłą powieść, w której miłość i intrygi wzajemnie się przeplatają. Książka jest pełna wątków politycznych, gospodarczych, ale i spisków czy wielu niedomówień. Autorka nieraz stawia naszych bohaterów w trudnych sytuacjach i wyborami pomiędzy sercem, rozumem, a i uczciwością wobec ojczyzny. Poza tym ich portrety zostały nakreślone w sposób rzeczywisty. Każda z postaci nacechowana jest ludzkimi emocjami i bije od nich niesamowity realizm.

Jednak dla mnie, osoby która uwielbia piec i gotować, a także kocha naturę najlepszymi „smaczkami” okazały się opisy ciekawostek botanicznych, a także sposoby ekstrakcji wanilii. Przy okazji uświadomiłam sobie od jak dawna mamy do czynienia z chemicznymi ulepszaczami wykorzystywanymi w imię zysków.

Co tu dużo mówić - książka jest intrygująca i pełna emocji. Autorce udało się stworzyć niesamowity klimat, a w dodatku poruszyć także ważne kwestie polityczne, ale i  dotyczące życia osób niewidomych. Ogromne brawa! Zdecydowanie polecam!

Informacje dodatkowe o Król przypraw:

Wydawnictwo: Dreams
Data wydania: 2021-10-07
Tytuł oryginału: The spice king
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Magdalena Peterson
Dodał/a opinię: ktomzynska

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Król przypraw

Kup książkę Król przypraw

Książę szpiegów
Elizabeth Camden 0
Okładka ksiązki - Książę szpiegów

Luke Delacroix, uroczy bywalec waszyngtońskich salonów, nie stroni od ryzyka i nowych wyzwań. W swoich dziennikarskich publikacjach śledzi prace Kongresu...

Kiedy miasto śpi
Elizabeth Camden0
Okładka ksiązki - Kiedy miasto śpi

Życie Katherine Schneider, dentystki z Nowego Jorku, zostaje wywrócone do góry nogami, gdy pacjent znajdujący się pod wpływem gazu rozweselającego przypadkiem...

Opad
Opad