"Królowa niczego " Holly Black to trzeci tom z serii "Okrutny książę". Powieść należy do fantastyki i jest po prostu fenomenalna. Idealne zakończenie serii. Po prostu cudo. Jestem wręcz oniemiała. Holly Black ma po prostu nieziemski talent pisarski. Cała seria po prostu zapiera dech w piersiach i ciężko się oderwać. Nie tylko porywa fabułą książki, ale również oklaskami od których ciężko oderwać wzrok. Spodziewałam się, że ta książka będzie genialnie, ale wiecie co ? Nie dosyć, że była to jeszcze przerosła moje oczekiwania.
Jude nudzi się na wygnaniu. Dla zabicia czasu i dla pieniędzy przyjmuje różne zlecenia. Przykładowo kiedy ktoś pożera elfy przebywające w krainie ludzi i trzeba położyć temu kres. To właśnie zadanie dla Jude. Jednak pewnego dnia zjawia się jej siostra bliźniaczka. Domaga się od Jude pewnej przysługi. Taryn prosi siostrę żeby jej pomogła albowiem ma pewne kłopoty. A uchronić ją może tylko Jude. A to po prostu cudowny pretekst żeby trochę zamącić w krainie elfów. Czeka ją więc konfrontacja z Cardanem.
Dziewczyna jak mało kto potrafi narazić się dumnym elfom, ale posiada również zdolność zjednywania sobie cennych sprzymierzeńców. Niestety dzieje się coś, czego nikt nie mógł przewidzieć. Jude staje przed naprawdę trudnym wyborem i niestety nikt nie może jej pomóc. Musi sama znaleźć rozwiązanie zagadki tkwiącej w mrocznej przepowiedni. W końcu stawką jest los królestwa.
Czy zwykła śmiertelniczka jest w stanie przełamać klątwę? Czy Jude jest dość potężna, by pokonać magię? Przed jakim wyborem staje dziewczyna ? I co gorsza co wybierze? Przekonajcie się sami czytając tę niesamowitą powieść!
Jest to książka opowiadająca o żądzy władzy, poznawaniu samego siebie, magii, zdradzie, przyjaźni, miłości, więzach rodzinnych, nienawiści, zagubieniu, trudnym wyborze, królestwie, władzy, ...
Myślę, że ta powieść poruszy nie jedno serce. W niektórych momentach być może nawet rozśmieszy.
W każdym razie myślę, że nikt nie będzie żałował po przeczytaniu tej powieści. Ogólnie po zapoznaniu się z całą serią. Uważam, że naprawdę warto.
Wciągająca, magiczna, fenomenalna, fantastyczna historia o dziewczynie, która ze zwykłej śmiertelniczki stała się kimś, kto naprawdę się liczy w krainie elfów. Dzięki swoim zasługom zyskała tak bardzo upragniony szacunek i wysoką pozycję na dworze.
Holly Black stworzyła naprawdę ciekawych bohaterów, którzy podejmują przeróżne decyzje, ale mają swoje ukryte motywy. Jednak są w tym tak autentyczni, że po prostu nie można się w nich nie zakochać.
Zdecydowanie polecam.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2020-01-15
Tytuł oryginału: The Queen of Nothing
Tłumaczenie: Stanisław Kroszczyński
Roksana
Liście odrastają na winorośli, ale to nie te same liście. Stłuczone orzechy nie wracają do swoich skorup. Nieczęsto się zdarza, że dziewczyny, na które kiedyś rzucono czar, budzą się nagle pewnego ranka i postanawiają wszystko odpuścić nieludzkiej byłej narzeczonej.
To druga część przygód rodzeństwa Grace'ów: miłośniczki floretu, Mallory, Simona, sympatyka zwierząt, i Jareda, wpadającego w szkolne tarapaty...
Cassel Sharpe pochodzi z rodziny KLĄTWIARZY - ludzi, którzy posiadają wiele nadzwyczajnych mocy. Potrafią na przykład zmieniać czyjeś emocje i wspomnienia...
Każda władza to przekleństwo (...) Najgorsi z nas zrobią wszystko, żeby ją zdobyć, a ci, którzy najlepiej by ją sprawowali, nie chcą takiego brzemienia. To jednak nie znaczy, że mogą bez końca unikać odpowiedzialności.