Okładka książki - Kroniki Jednorożca. Polowanie

Kroniki Jednorożca. Polowanie

Inne wydania:

Wszystko zaczęło się od opowiadania opublikowanego na łamach ukazującego się w latach 2001-2012 czasopisma ”Science Fiction”. W 2005 roku można było w nim przeczytać opowiadanie Roberta J. Szmidta, które potem autor rozwinął, by w 2097 r. wydać powieść „Kroniki jednorożca. Polowanie”. W przypadku tej książki podana informacja jest istotna, bowiem w treści znajduje się kilka zdarzeń dotyczących m.in. polskiej polityki, które wydarzyły w przyszłości. Tak, Robert J. Szmidt przewidział to, co miało miejsce kilka lat później. Ciekawe, prawda?

Fabuła powieści opiera się na założeniu wykorzystywania przez rządy państw szczególnych zdolności ludzkiego umysłu do celów politycznych i militarnych.

Telepata Edmund Lis przyjmuje ofertę służb specjalnych. Nie przypuszcza, że podjęte zlecenie otworzy przed nim drzwi do świata potężnych esperów, którzy pragną dominacji nad ludzkością. Zadanie jego grupy polega na znalezieniu jednorożca, czyli człowieka o szerszym spektrum nadnaturalnych umiejętności – takiego, który potrafi czytać przyszłość. Początkowo jednak Lis nie zdaje sobie sprawy z tego, że służby specjalne niektórych państw są w stanie szpiegować telepatów, odczytując zdobyte przez nich informacje.

Postać Edmunda została ciekawie wykreowana. Nie należy on do grona bohaterów o idealnym charakterze. Jego decyzje bywają dobre i złe, często wynikają z egoistycznych pobudek. Mimo wszystko kibicuje się mu, można go nawet polubić, bo wzbudza wiele emocji.

Pozytywne reakcje wywołuje również relacja między Lisem a Młodym. Ich rozmowy w połączeniu z komentarzami narratora wnoszą dużo humoru (nie spodziewałam się, że przy tej książce będę głośno się śmiała) i rozpędzają chmury znużenia podczas czytania kilku przydługich opisów.

Warto zwrócić uwagę na stworzony przez autora nastrój. Tworzą go opisy polskiej rzeczywistości z początku lat dwutysięcznych, aura tajemniczości roztaczana przez niezwykłe zdolności bohaterów, napięcie i plot twisty.

„Kluczem do boskości jest strach, [...] zwierzęce, atawistyczne wręcz przerażenie, które ogarnia człowieka tuż przed śmiercią. Przerażenie nakazujące skoczyć w najgłębszą przepaść, jeśli istnieje choć milionowa część procenta szansy na ocalenie. Oto chwila, kiedy ujawniają się wszystkie, dotąd ukryte zdolności paranormalne. Oto droga do niesamowitej potęgi. Dla tych, którzy ją posiadają... i przeżyją moment próby.”

„Kroniki jednorożca" to dość dynamiczna powieść sci-fi o superbohaterach bez specjalnych kostiumów i masek. Fabuła utkana z wielu tajemnic i intryg napędzających akcję mimo wszystko zostawia w czytelniku uczucie niedosytu. Otwarte zakończenie sugeruje, że ciąg dalszy nastąpi. Czy po tylu latach od pierwszego wydania można się spodziewać kontynuacji? Oczywiście. I to już wkrótce.

Informacje dodatkowe o Kroniki Jednorożca. Polowanie:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-03-26
Dodał/a opinię: Agnieszka MB

Tagi: Fantastyka naukowa (science fiction)

Zobacz opinie o książce Kroniki Jednorożca. Polowanie

Kup książkę Kroniki Jednorożca. Polowanie

Samotność Anioła Zagłady. Ewa
Robert J. Szmidt0
Okładka ksiązki - Samotność Anioła Zagłady. Ewa

Niedaleka przyszłość. Załoga Międzynarodowej Stacji Kosmicznej obserwuje z orbity wybuch i przebieg - niesprowokowanej, jak się zdaje - totalnej wojny...

Szczury Wrocławia. Chaos
Robert J. Szmidt0
Okładka ksiązki - Szczury Wrocławia. Chaos

Bestsellerowa seria, którą pokochali czytelnicy, powraca w nowej odsłonie! Wrocław, sierpień 1963. Miasto zostaje odcięte od świata z powodu epidemii...