Okładka książki - Krystyna Lesińska (#4). Zima pożegnanych

Krystyna Lesińska (#4). Zima pożegnanych

Co za klimat. Jestem całkowicie zafascynowana tą powieścią.

Miłosz Najder dostaje film z idącą lasem dziewczyną.  Jest przekonany, że grozi jej niebezpieczeństwo. Zgłasza się z tym do emerytowanej policjantki  Krystyny Leśniewskiej.  Na pierwszy rzut oka mail z załączonym filmem wygląda na błąd lub żart.  Policjantce coś jednak nie daj spokoju.  Gdy kobieta zostaje zamordowana, a Miłosz oskarżony o ten czyn Krystyna podejmuje prywatne dochodzenie.

Śledztwo jest powolne i drobiazgowe.  Prowadzone jest jednak tak intrygująco, że nie mamy ochoty odłożyć książki. Coś nas do niej przyciąga niczym magnes, mami podejrzeniami, rozpala domysłami. Wkraczamy w życie ofiary, przyglądamy jej się z bliska. Poznajemy jej przyjaciół. Szybko orientujemy się, że pierwsze wrażenia nie do końca są prawdziwe.  Głęboko ukryte sekrety stają się śmiertelne.   Krystyna razem z pisarzem Olgierdem kroczek po kroczku, szczegół po szczególe ciągną prawdę za język. Efekty przynoszą bardziej ich intuicja i dedukcja niż prawdziwe dowody.  Nasza ciekawość wzrasta z rozdziału na rozdział.  Nie wiedzieć kiedy stajemy się trzecim „śledczym”

Duszny, pełen sekretów, niedopowiedzeń i kłamstw  klimat wypełnia tą powieść. Napięcie rodzi się nie ze zbrodni a z niewiadomej, ze skrzętnie skrywanej przez wszystkich prawdy. Co takiego ukrywają bliscy dziewczyny? Kim była ona naprawdę? Rozwiązanie tkwi w detalach, w ulotnych chwila gdy bohaterowie się zapomną i powiedzą zbyt dużo.

Wielką postacią tej powieści jest Krystyna. Osoba niezwykle inteligenta, charyzmatyczna, dociekliwa i uparta. Pomimo prawie 80 lat czujnie patrzy na życie. Widzi rzeczy, których nie dostrzegają inni.  Nigdy nie straciła swojego policyjnego nosa i pewnie nie zrobi tego do grobowej deski.

Autorka zanim wpuściła postaci na karty powieści przyjrzała im się dokładnie pod mikroskopową lupą. Obejrzała ich wnętrza i się nimi z nami podzieliła. Zrobiła też wnikliwą sekcję wątku kryminalnego. Dopasowała wszystko co do milimetra, a potem rozsypała klocki.

Informacje dodatkowe o Krystyna Lesińska (#4). Zima pożegnanych:

Kup książkę Krystyna Lesińska (#4). Zima pożegnanych

Wiosna zaginionych
Anna Kańtoch0
Okładka ksiązki - Wiosna zaginionych

Krystyna, emerytowana policjantka, jako młoda dziewczyna straciła w tajemniczych okolicznościach brata. W 1963 roku piątka studentów, dwie dziewczyny i...

Lato utraconych
Anna Kańtoch0
Okładka ksiązki - Lato utraconych

Wcześniejsze losy policjantki, która jako nastolatka straciła brata podczas tajemniczej wycieczki w góry. Jest rok 1999. W starej leśniczówce niedaleko...

Opad
Opad