Okładka książki - Kryształowe serce

Kryształowe serce

„Kryształowe serce” to opowieść, w której w centrum stoi człowiek będący na życiowym zakręcie. Głównym bohaterem powieści jest Jan, mężczyzna w wieku emerytalnym, który całe życie poświęcił pracy w hucie szkła. Kiedy ta część jego życia się kończy, traci nie tylko codzienną rutynę, ale i poczucie sensu. Pustka po utraconej roli zawodowej szybko przechodzi w emocjonalne wyobcowanie, a Jan pogrąża się w izolacji. Relacje z rodziną są napięte lub wręcz zerwane, córka odsunęła się od niego, a małżeństwo nie przetrwało. Samotność zaczyna mu doskwierać, chociaż sam przed sobą nie zawsze chce się do tego przyznać. Punkt zwrotny następuje nieoczekiwanie, w dniu urodzin Jana. Spotkanie z tajemniczą kobietą oraz niespodziewane wydarzenia prowadzą do dwóch ważnych zmian w życiu bohatera, powrotu do huty jako nauczyciel akademicki i udziału w telewizyjnym programie randkowym. Życie Jana wywraca się do góry nogami, a on sam zostaje postawiony przed nowymi wyzwaniami, które wymagają od niego znacznie więcej niż tylko adaptacji.

Dużą część opowieści zajmuje wewnętrzna przemiana głównego bohatera. Jan z człowieka zamkniętego, obojętnego i czasami zgorzkniałego, staje się osobą, która próbuje na nowo zdefiniować siebie i swoje relacje z innymi. Z jednej strony towarzyszymy mu w budowaniu uczucia do Marii, kobiety poznanej w programie, z drugiej obserwujemy jego próby naprawienia więzi z córką i zmierzenia się z przeszłością. Nie wszystko przebiega gładko. Jan popełnia błędy, ucieka się do półprawd i podejmuje decyzje, które mają dla niego bolesne konsekwencje. Interesującym wątkiem jest też sam program reality show, w którym prawdziwe uczucia mieszają się z reżyserią i manipulacją. Element ten uwypukla kontrast między autentycznością a grą pozorów. Autorka zwraca uwagę na to, jak bardzo produkcje tego typu potrafią wpływać na emocje uczestników, a także na odbiór ich osoby przez widzów. Nie sposób nie wspomnieć o hucie szkła. Praca z kryształem, delikatnym i wymagającym precyzji materiałem, świetnie kontrastuje z emocjonalną kruchością bohaterów. To, co można zniszczyć jednym ruchem, często trudno naprawić, tak jak w relacjach międzyludzkich.

Autorka pokazuje też, że zmiana nie zawsze przychodzi łatwo, ale może się dokonać w każdym wieku. Nie idealizuje Jana. Jego zachowania bywają impulsywne, a niektóre działania trudno usprawiedliwić. Jednocześnie zostaje pokazany jak ktoś, kto uczy się na własnych błędach i z czasem zaczyna rozumieć, że nie można budować czegokolwiek, ani miłości, ani zaufania, bez szczerości. Na dalszym planie przewijają się też inne postaci, córka bohatera, była żona, nowa partnerka, które również zmagają się z własnymi emocjami i decyzjami. Każda z nich wnosi do tej historii coś istotnego, a ich losy w spójny i interesujący sposób splatają się z drogą Jana. Styl autorki jest prosty, ale obrazowy. Unika nadmiaru patosu, a jednocześnie nie boi się sięgać po intensywne emocje. Historia płynie naturalnie, bez pośpiechu, dając przestrzeń na zrozumienie motywów postaci i na refleksję.

„Kryształowe serce” to powieść, która nie tylko opowiada historię późnej miłości, ale też dotyka kwestii samotności, potrzeby uznania i trudności w przyznaniu się do winy. To opowieść o drugiej szansie, o tym, że warto zawalczyć o relacje i że zmiana może nadejść nawet wtedy, gdy wydaje się już za późno. Serdecznie polecam 💜

Informacje dodatkowe o Kryształowe serce :

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-01-22
Dodał/a opinię: maitiri_books

Zobacz opinie o książce Kryształowe serce

Kup książkę Kryształowe serce