Okładka książki -  Kto mi dał skrzydła i skrzela?

Kto mi dał skrzydła i skrzela?

🪽🪽🪽 Recenzja 🪽🪽🪽

Jadwiga Maida – „Kto mi dał skrzydła i skrzela”
📚 Wydawnictwo: Novae Res @wydawnictwo_novaeres
📖 Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl @nakanapie.pl

🪽🪽🪽🪽🪽🪽🪽🪽🪽🪽

" Nie odkryła przed nim rodzinnych sekretów. Nie mogła wyznać, że jej życie od pierwszych chwil narodzin jest kłamstwem, przez co ktoś planuje jej zabojstwo. Poza tym sekrety te nie należały tylko do niej..."

„Kto mi dał skrzydła i skrzela” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jadwigi Maidy i przyznam, że już sam tytuł od razu przyciągnął moją uwagę. Pomysł na świat, w którym obok siebie żyją kolonie wodników i skrzydlatych, a tradycja łączy ich poprzez niezwykły rytuał władzy, jest naprawdę oryginalny i wyróżnia książkę na tle innych historii fantasy.

Na początku czuć klimat intryg, tajemnic i odpowiedzialności spoczywającej na młodej bohaterce. Z czasem jednak akcja wyraźnie zwalnia, a autorka skupia się bardziej na emocjach i wewnętrznych rozterkach postaci niż na samych wydarzeniach. Nie jest to więc typ fantasy, w którym co chwilę coś się dzieje  to raczej spokojna, refleksyjna opowieść o dorastaniu do decyzji, o lojalności, miłości i poszukiwaniu własnej drogi.

📖 Co znajdziemy w książce:
🫧 oryginalny świat fantasy z podziałem na kolonie wodników i skrzydlatych,
🫧 motyw władzy, tradycji i odpowiedzialności,
🫧 delikatny wątek romantyczny i polityczne zależności,
🫧 refleksję nad dojrzewaniem i tożsamością,
🫧 spokojne tempo i poetycki, nastrojowy styl.

Styl Jadwigi Maidy jest raczej prosty i stonowany bez przesadnego patosu czy ozdobników. Widać, że autorka stawia na jasny przekaz i emocje bohaterów, a nie na dynamiczną akcję. Dzięki temu książka ma spokojny, ale wyraźny klimat.

Bohaterowie zostali przedstawieni subtelnie, z naciskiem na ich emocje i wewnętrzne dylematy.
Apolonia to młoda dziewczyna, która musi unieść ciężar władzy i dorosłych decyzji, widać w niej wrażliwość, ale też powoli rodzącą się siłę. Aron i Darij, dwaj mężczyźni pojawiający się w jej życiu, to zupełne przeciwieństwa jeden spokojny i lojalny, drugi bardziej tajemniczy i nieprzewidywalny. Dzięki nim historia nabiera emocjonalnego kolorytu i pokazuje, że lojalność czy uczucie mogą mieć różne oblicza.

Postacie drugoplanowe dobrze dopełniają całość nie są jedynie tłem, ale wnoszą własne perspektywy i przekonania. Nie znajdziemy tu typowych „czarnych charakterów”, raczej ludzi, którzy po prostu próbują odnaleźć się w świecie pełnym obowiązków i ograniczeń.

„Kto mi dał skrzydła i skrzela” to nastrojowe fantasy z nutą psychologii i romantyzmu. Nie znajdziemy tu spektakularnych bitew ani zaskakujących zwrotów akcji, ale zamiast tego emocje, symbolikę i refleksję nad tym, czym jest prawdziwa siła. To książka, która pokazuje, że czasem odwaga polega nie na walce, lecz na słuchaniu siebie i podążaniu za tym, co naprawdę ważne.

Nie jest to historia dla każdego, niektórym może wydać się zbyt spokojna, ale jeśli lubicie klimatyczne, delikatne opowieści o władzy, tożsamości i uczuciach, warto dać jej szansę. Dla mnie to była ciekawa, inna niż większość lektur podróż i jestem bardzo ciekawa, co jeszcze autorka ma do zaoferowania.

Informacje dodatkowe o Kto mi dał skrzydła i skrzela? :

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-10-01
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Zobacz opinie o książce Kto mi dał skrzydła i skrzela?

Kup książkę Kto mi dał skrzydła i skrzela?