Okładka książki - Kucharz

Kucharz

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Muza*

Znalezienie dobrego kryminału nie raz jest trudne, a znalezienie takiego kryminału przy którym można się czegoś nowego dowiedzieć to już chyba graniczące z cudem. Jednak przy okazji tej książki nie jest to niemożliwe. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej powieści, zgodnie z zapowiedziami jak zaczęłam to nie odłożyłam do samego końca. Kryminał, w którym dominują zagadnienia narkotykowe i wszelkie niuanse śledcze.

W Poznaniu pojawił się nowy narkotykowy kucharz, który testuje nową substancję na ludziach, przez co miasto zalewa fala podejrzanych zbrodni. We krwi każdej z ofiar płynie trucizna, której skład przypomina laboratorium szalonego naukowca. Policja angażuje do sprawy młodego kryminologa, który nie tylko zna się na rzeczy ale i wchodzi w śledztwo głębiej niż powinien, wplątując siebie i zdeterminowaną młodą dziennikarkę w poważne kłopoty.

Wada moi drodzy będzie nietypowa, ale według mnie największą wadą tej książki jest opis, który za wiele zdradza. Ja jak wiecie tych opisów najczęściej nie czytam i tutaj też tak było, dlatego teraz gdy piszę recenzję i na niego patrzę to szczerze jestem zadowolona, że nie uległam i nie przeczytałam go wcześniej, bo już na starcie wiedziałabym po prostu za dużo, a nie znając go mogłam drogą dedukcji wszystkiego domyślić się samodzielnie. Także według mnie po tę książkę sięgajcie po okładce.

Fabuła książki porwała mnie już na samym początku, co ważne autor tutaj w genialny sposób manewruje faktami, niby daje nam wszytko na tacy ale jednak trudno ze sobą połączyć wszystkie kropki w logiczną całość. Akcja jest dość wartka, dzieje się sporo, a bohaterowie nie próżnują. Cała fabuła przypominała mi trochę odcinek jakiegokolwiek serialu kryminalnego, wszytko było spójne, dopracowane, nie było niepotrzebnego zapychania fabuły, wszystkie wątki w świetnie ze sobą współgrały, było mocno, intensywnie, ale też logicznie i na zasadzie po nitce do kłębka. W treści dominują tropy, poszlaki, domysły, wszelkiego rodzaju teorie, pojawiło się też wiele ciekawych informacji, pojawiły się rzeczy z którymi pierwszy raz się spotkałam, także za to też duży plus, naprawdę da się wyczuć, że autor ma dogłębną wiedzę i wie o czym pisze. Po przeczytaniu notatki na jego temat, troszkę naszła mnie myśl, że główny bohater jest jakby jego odzwierciedleniem.

Ten kryminał sprawił mi ogromną niespodziankę i był dla mnie gratką, co prawda rozwiązanie zagadki nie było dla mnie jakim wielkim osiągnięciem, bo wiele aspektów było do przewidzenia, a jak ktoś czytał opis to już na wstępie wiedział za dużo, przez co większego efektu wow mógł nie doświadczyć. Nie mniej końcówka tej książki jest bardzo intensywna, nieco sensacyjna i bardzo mi się podobała, bo lubię takie efektywne zakończenia, co więcej mam nadzieję, że autor nie poprzestanie tylko na tej książce i może zrobi z tego jakiś cykl, bo potencjał jest ogromny, a ja z wielką chęcią bym przeczytała.

Świetny i bardzo wciągający kryminał, który okazał się prawdziwą gratką, nie spodziewałam się, że ta książka tak bardzo mi się spodoba. Napisany w bardzo dobrym stylu, panuje tutaj porządek, fabuła pomimo swojej przewidywalności jest logiczna i ciekawa, pojawiają się lekkie zwroty akcji, pojawia się brutalność i mroczna strona człowieczeństwa, ale też wątki obyczajowe, które troszkę łagodzą ogólny wydźwięk całej powieści. Zaliczyłabym tą książkę do tych oryginalnych i nietypowych, takich które idealnie nadawałyby się na scenariusz filmowy czy serialowy. Mi się bardzo podobało, aż chciałoby się więcej. Osobiście szczerze polecam, bo to kawał dobrej lektury.

Informacje dodatkowe o Kucharz:

Kup książkę Kucharz

Statysta
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Statysta

Kolejna powieść uznanego polskiego kryminologa, Piotra Chomczyńskiego. Tym razem odważnie eksploruje przestrzenie, które kryją sekrety mogące zagrozić...