Okładka książki - Kucharz

Kucharz

Piotr Chomczyński jest znanym kryminologiem i specjalistą od zorganizowanej przestępczości narkotykowej, co sprawia, że jego debiutancka powieść "Kucharz" zyskuje na realizmie i wiarygodności.

Głównym bohaterem powieści jest młody kryminolog - teoretyk Marcin Koch, który zostaje poproszony o pomoc w policyjnym śledztwie. W Poznaniu giną w tajemniczych okolicznościach nie powiązane ze sobą osoby. Łączą je samookaleczenia dokonane przed śmiercią i zastygły na twarzy grymas ogromnego cierpienia. Policjantka prowadzącą śledztwo  i Koch podejrzewają, że na rynku pojawił się nowy syntetyczny narkotyk. Kiedy więc światowej sławy toksykolog, profesor  Bogusław Klein, nie potwierdza tego są zaskoczeni i zdezorientowani. W drugim planie śledzimy działania grupy przestępczej kontrolującej tworzenie nowego narkotyku i pospieszające ich pracę naciski z Meksyku. Obok wątków kryminalnych pojawią się także wątki obyczajowe dotyczące relacji profesora Kleina z córką i Marcina Kocha z Natalią Klein - córką profesora, która chce zostać dziennikarką śledczą.

Powieść Chomczyńskiego pokazuje przemiany jakie dokonują się w świecie handlu narkotykami, gdzie coraz większe znaczenie zyskują substancje wytwarzane w laboratoriach. Celem przestępców jest stworzenie substancji, która szybko i skutecznie uzależni ludzi od syntetyku, a królikami doświadczalnymi są przypadkowe osoby. Autor pokazuje jakimi metodami posługują się przestępcy, by osiągnąć swoje cele. Przerażający jest brak moralności w tym świecie i to jak bezwartościowe jest dla wielu z nich życie innych ludzi. Przemiany dokonują się także w świecie policji, której do skutecznego działania nie wystarczą tylko standardowe policyjne działania. Potrzebna jest wiedza specjalistyczna z różnych dziedzin i międzynarodowa współpraca. Autor zwraca również czytelniczą uwagę na funkcjonowanie Internetu, szybkość rozprzestrzeniania się informacji, ale także możliwości ich odnalezienia.

W powieści fragmenty związane z fabułą przeplatają się z czymś w rodzaju krótkich wykładów dotyczących omawianych problemów. Tworzy to bardzo autentyczne tło wydarzeń. Akcja rozwija się płynnie, ale niespiesznie, stopniowo pojawiają się kolejne informacje rozwijając poszczególne wątki. Wydarzeniom towarzyszy stałe napięcie związane z prowadzonym śledztwem, które pod koniec wzrasta aż do punktu kulminacyjnego. Zakończenie, mimo że od któregoś momentu przewidywalne, dopełnia całość, choć ostatecznie nie domyka wszystkich wątków. Nie ma tu nagłych zwrotów akcji, ale stopniowe poznawanie nowych detali makabrycznego eksperymentu, którego obiektem może stać się każdy. Postacie głównego planu są interesujące, wykonywane przez nie profesje są nietypowe i przez to bardziej intrygują, a autor stopniowo odsłania przed nami skrywane przez nich osobiste tajemnice.

Kucharz jest dobrze napisanym kryminałem, którego fabuła podejmuje aktualny problem na tle wiarygodnie pokazanej rzeczywistości. Styl pisarza ma znamiona stylu publicystycznego, język jest konkretny, rzeczowy, chwilami wręcz naukowy. Największym atutem powieści jest dla mnie pokazanie konkretnego obszaru zagrożeń współczesnego świata związanego z używaniem syntetycznych substancji zmieniających świadomość i niebezpieczeństw z tym związanych, czyli walor edukacyjny powieści. Uważam, że taki sposób pokazania problemu, brutalne i realistyczne ukazanie świata narkotykowego imperium i ludzi bez skrupułów moralnych bardziej przemawia do czytelnika.

Powieść czytało mi się szybko i z zainteresowaniem, ze względu na poruszaną problematykę, która mnie zaintrygowała i wciągnęła. Uważam, że jest to wartościowa pozycja dla czytelników, którzy cenią w powieści kryminalnej realizm i aktualność poruszanej problematyki.

Książka otrzymana w ramach akcji recenzenckiej portalu lubimyczytać i Wydawnictwa Muza.

Informacje dodatkowe o Kucharz:

Kup książkę Kucharz

Statysta
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Statysta

Kolejna powieść uznanego polskiego kryminologa, Piotra Chomczyńskiego. Tym razem odważnie eksploruje przestrzenie, które kryją sekrety mogące zagrozić...