Co wzbudza w Waszych dzieciach największy strach?
Wychodzę z założenia, że każdy się czegoś boi, ale inaczej radzi sobie z różnorodnymi lękami. Im prędzej przyjrzymy się dziecięcym obawom, tym lepiej, oczywiście potrzebujemy dzieci, by towarzyszyły nam w tej obserwacji. Na pewno ułatwimy im w ten sposób mnóstwo spraw w dorosłości.
W drugiej części przygód Antka i Kurzola zauważymy, jak mocno zajmie ich ucieczka przed tym, czego się boją, a momentami będą musieli stawić czoła swoim strachom. Wewnątrz przestraszonego ciała mnóstwo się dzieje, a bohaterów wartkiej, a zarazem edukacyjnej dla czytelnika akcji jest wiele: Sertonina (Nina), Jerzy Cholesterol, Glukoza, Adrenalina, Myśli (Rozbiegane) oraz nasz główny Strach, który ma wielkie oczy.
W historię wpleciony jest komiks, dzięki lekturze z dobrą dawką humoru przyjrzymy się swoim zachowaniom, reakcjom, wielu emocjom, a strach gra tu główną rolę. Jest nam potrzebny, daje nam sygnał przed niebezpieczeństwem. Wiele lękowych zachowań napędza błędne myślenie, a kontrola nad oceną pewnych sytuacji może być skuteczną strategią. Mistrz potrafi zabrać się za skuteczne kurczenie strachu 😉
Komiksowa wersja książki nadaje dynamiki całej historii, wciąga czytelnika od pierwszej strony, barwna i energiczna grafika oraz zabawna gra słów na pewno trafią do młodszych czytelników. Całość to również lekcja anatomii w cudownej wersji.
Na ostatnich stronach znajduje się Regulamin Strachu, przypomnienie pierwszego tomu i zapowiedź trzeciego oraz ściągawka z informacji o bohaterach.
W czasie lektury zabawę mieliśmy przednią, mocno Was zachęcam do poznania tej fantastycznej serii.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2023-11-08
Justyna_M
Co się dzieje w twoim ciele? Łap piątą klepkę i wskakuj do środka! Bardzo to wkurzające, gdy kładziesz się spać i nie możesz zasnąć... Antek przewraca...
Puchacz Edek podpadł wiewiórce Basi i jej drużynie, bo jako sowa jest zupełnie z innej bajki i funkcjonuje jedynie nocą. Co jednak, gdy tryb życia Edka...