Okładka książki - Łagodny księżyc nad Usambara

Łagodny księżyc nad Usambara

Charlotte powraca w swoje rodzinne strony, chociaż próbuje ona oszukać siebie jej serce wciąż należy do afrykańskiej ziemi. Niestety jej powrót potęguje tylko smutek, tęsknotę i żal. Krewni dolewają jeszcze oliwy do ognia. Słowa niewypowiedziane widzą w powietrzu tworzą gęsta i ciężka atmosferę.

~

Kobieta wraz z mężczyzną swojego życia wracają do ukochanej Afryki. Niby kochaja się, nie potrafią żyć bez siebie ale każdy z nich podświadomie pragnie czegoś więcej od życia. George wyrusza na wyprawę a Lotte zostaje w domu i ogromnie się nudzi. Kupuję więc plantację kawy w górach Usambara. Niestety los bywa przewrotny a Charlotte traci kontakt z mężczyzną swojego życia. Czy los będzie sprzyjał ukochanym? Co tak naprawdę stało się z mężczyzną?

~

Jest to kolejny tom, w którym autorka zabiera nas w malownicze miejsca i przedstawia krajobrazy afrykańskiej ziemi. Ukazuje życie codzienne plemion ale trudne traktowanie kobiet. Fajnie, że główna bohaterka wymyka się stereotypom i podąża zgodnie z własnym sumieniem. Bardzo ją polubiłam i od samego początku jej mocno kibicuję, niestety los jej nie rozpieszcza ale mimo wszystko kobieta pnie się ku górze swoich marzeń.

~

Nie czytałam wcześniej książek o takiej tematyce ale ta seria ma coś w sobie co przyciąga czytelnika. Czuć w tej książce takie szczere użycie do tej afrykańskiej kultury jak do samej Afryki. Autorka naprawdę bardzo fajnie przedstawia wszystkie te aspekty co bardzo pobudza wyobraźnię i chęć zobaczenia tego wszystkiego.

~

Książka porusza trudne tematy, które wywołują refleksje. Odnajdą się w niej też osoby kochające romas z motywem trudnej miłości. Polecam zwłaszcza tym czytelnikom, którzy kochają takie klimaty i interesują się różna kultura. Mi się podobała ta podróż w nieznane mi klimaty mam nadzieję, że Wam też.

Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ♥️

Kup książkę Łagodny księżyc nad Usambara

Niebo nad Kilimandżaro
Anne Jacobs0
Okładka ksiązki - Niebo nad Kilimandżaro

Pełna wzruszeń powieść bestsellerowej autorki Anne Jacobs! W cieniu Kilimandżaro młoda kobieta szuka szczęścia wbrew wszelkim przeciwnościom... Charlotte...

W labiryncie wspomnień
Anne Jacobs0
Okładka ksiązki - W labiryncie wspomnień

Wpływowe familie. Dramatyczne sploty zdarzeń. Posiadłość, która skrywa niejedną tajemnicę. Augsburg, 1916 rok. Część willi, którą zamieszkuje...

Opad
Opad