Okładka książki - Łamacz kości

Łamacz kości

Thriller w połączeniu z wiarą i mechaniką kwantową, dziwne połączenie? Dla mnie zdecydowanie bardzo ciekawe, wszystkie wątki są odpowiednio dopasowane, tworzą dobrze skonstruowaną całość.

Aurora Scalviati jest córką zmarłego prokuratora, który wiele lat wcześniej prowadził ważną, kryminalną sprawę. Obecnie kobieta wraca do rodzinnego miasta, pełna obaw i lęków z przeszłości, które ogromnie wpłynęły na jej życie. Spotyka byłego policyjnego partnera, dawno temu rozstała się z nim w negatywnej atmosferze. Aurora zostaje skierowana do tego miejsca, ponieważ jest dobrą profilerką, ma pomóc w stworzeniu portretu psychologicznego zab*ójcy. Zadanie jest bardzo trudne bowiem pojawiają się kolejne ofi*ary, mor*derca używa tego samego narzędzia, śmier*telnie okale*czając wybrane osoby. W trakcie prowadzenia śledztwa pojawiają się łudząco podobne punkty do tragedii sprzed lat, w której opra*wca bezwzględnie doprowadził do śmierci kilku ludzi. Sytuacja z przeszłości wiąże się z rzeczywistością, a Aurora musi pokonać swoje demony, by doprowadzić do rozwiązania kryminalnej sprawy. Gdy toczy się śledztwo dochodzi do uprowa*dzenia nastolatki, wszystkie siły kierują się, by odnaleźć dziewczynkę, zaczyna się trudna walka z czasem. Pomimo bardzo zawiłych zdarzeń, profilerka kieruje się swoją intuicją, powoli zbliża się do rozwiązania zagadki. Czy uda się odnaleźć dziewczynkę całą i zdrową, gdy w pobliżu szaleje niebezpieczny nap*astnik?

Bardzo intrygująca historia dla czytelników lubiących owiane tajemnicą, trzymające w napięciu powieści z wątkiem kryminalnym. Ładnie nakreśleni bohaterowie, każdy jest nieufny i coś ukrywa. Akcja powieści obecnie osadzona we Włoszech, z odniesieniami do przeszłości. Wszystkie wydarzenia wzajemnie się uzupełniają i przeplatają tworząc nietuzinkową opowieść. Książkę czyta się dobrze i szybko, z każdą kolejną stroną jest bardziej wciągająca i przerażająca, trzyma w niepewności. Fabuła skupia się na śledztwie i tajemnicach, jest ciekawie połączona z tematami wiary, ale również z nie do końca wyjaśnionymi zagadnieniami naukowymi. Mroczny klimat, dobrze poprowadzone wątki, dynamiczna historia z zaskakującym zakończeniem. Bardzo polecam

Informacje dodatkowe o Łamacz kości:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2025-11-05
Tytuł oryginału: Cambiare le ossa
Dodał/a opinię: Ewa_czytajac

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Klasyka kryminału Kryminały detektywistyczno-policyjne

Zobacz opinie o książce Łamacz kości

Kup książkę Łamacz kości

Scarlett
Barbara Baraldi0
Okładka ksiązki - Scarlett

Scarlett ma szesnaście lat i właśnie przeprowadziła się do Sieny. Zostawiła za sobą wakacje, swoją najlepszą przyjaciółkę i kiełkującą miłość do...

Ostatnia noc Aurory
Barbara Baraldi0
Okładka ksiązki - Ostatnia noc Aurory

Trzecia część trylogii o błyskotliwej i skomplikowanej profilerce, podobnie jak dwie poprzednie, dzieje się wśród nizinnych krajobrazów środkowych Włoch...