Okładka książki - Lato Eden

Lato Eden

Ostatnio trafia do mych rąk sporo powieści adresowanych do młodzieży, zarówno młodszych nastolatków, jak i licealistów. Tak zwana literatura „young adult” zyskuje wciąż nowych zwolenników i coraz więcej pisarzy podejmuje się jej tworzenia, a co za tym idzie – na księgarskich półkach pojawiają się wciąż nowe utwory należące do tego gatunku. Osobiście – po przeczytaniu kilku – nie byłam zbyt optymistycznie nastawiona do tego nowego trendu, gdyż w utworach go reprezentujących jest jak dla mnie zbyt dużo fantastyki albo seksu i błahych problemów. Jednak moje zdanie zmieniło się, gdy trafiłam na „Lato Eden” autorstwa Liz Flanagan.

Powieść opowiada o przyjaźni dwóch 15-letnich dziewcząt: Jess i Eden, z których ta druga nagle znika w tajemniczych okolicznościach. Jess stara się za wszelka cenę ją odnaleźć, przy okazji zdając sobie sprawę, jak w rzeczywistości mało wiedziała o swojej przyjaciółce.

Trzymająca w napięciu akcja od której bardzo trudno się oderwać (ponad 300-stronocową książkę przeczytałam w zaledwie 2 dni1) jest wynikiem przemyślane konstrukcji powieści: jej akcja obejmuje niecałą dobę podczas której – godzina po godzinie, minuta po minucie – razem z Jess odkrywamy mroczną tajemnicę Eden będącą powodem jej zniknięcia. Przy okazji poznajemy tez tragiczny epizod z przeszłości Jess, który również wpłynął na relacje między przyjaciółkami.

Powieść ma budowę szkatułkową: jej ramę stanowią relacjonowane minuta po minucie poszukiwania Eden oraz rozmowy z osobami, które mogą coś wiedzieć na temat jej zaginięcia. Z rozmów tych wyłaniają się wspomnienia o dziewczynie i jej przeszłości, a zwłaszcza dramatycznego ostatniego lata, które było najgorszym w jej życiu. Ze szczegółów, wcześniej zdawałoby się nieistotnych dla sprawy, rodzą się wskazówki naprowadzające na ślad Eden.

W powieści podejmowane są takie problemy, jak adopcja i relacje w rodzinie, w której żyje dziecko adoptowane, przemoc motywowana nienawiścią do osób wyróżniających się z tłumu jakimiś nietypowymi cechami, zwłaszcza wyglądu, oraz działania podejmowane przez szkołę w obliczu problemów trapiących jej uczniów. Przede wszystkim jest to jednak książka psychologiczna, opowiadająca o tym, co dzieje się w głowie młodego człowieka gdy staje on w obliczu życiowej tragedii, takiej jak śmierć rodzeństwa czy ciężkie pobicie. Pokazuje, jak tragiczne mogą być konsekwencje, gdy taka trauma nie zostanie szybko zauważona i gdy nastolatek nie otrzyma na czas właściwej pomocy.

Na przyjemność czytania wpływa także doskonały przekład tej angielskiej powieści. Czytałam już kilka pozycji publikowanych przez Wydawnictwo IUVI i muszę przyznać, że żadna nie była jak na mój gust dobrze przełożona. Przede wszystkim były one tłumaczone zbyt dosłownie, przez co sprawiały wrażenie dość topornych i słabo dostosowanych do polskich realiów. Na szczęście pani Marta Duda-Gryc, tłumaczka ‘Lata Eden” stanęła na wysokości zadania, dzięki czemu książkę czyta się lekko, a jej słownictwo jest dostosowane do dynamicznego tempa akcji. Treść książki została też uzupełniona o informacje skierowane bezpośrednio do polskiego czytelnika, takie jak porady dotyczące tego, co robić gdy zetkniemy się z sytuacjami które dotknęły Jess i Eden oraz gdzie w Polsce możemy wówczas uzyskać pomoc.
Lektura ‘Lata Eden” sprawiła mi ogromną przyjemność. Odkrywanie krok po kroku tajemnic obu głównych bohaterek, przyczyn przez które Eden zniknęła i pełna emocji walka z czasem o to, czy zdąży się ona odnaleźć cala i zdrowa wywoływały ogromne emocje. Od dawna nie miałam w ręku równie dobrej prozy.
Polecam „Lato Eden” wszystkim, gdyż jest to książka o problemach, które dotknąć mogą każdego człowieka, o przyjaźni, która znieść może nawet największe poświęcenia, i o więzach rodzinnych – silnych nawet wówczas, gdy nie są więzami krwi.

Recenzja pochodzi z mojego bloga "Świat Powieści": http://swiat-powiesc.blogspot.com/

Informacje dodatkowe o Lato Eden:

Kup książkę Lato Eden

Leśni Czarodzieje. W ciemny bór
Liz Flanagan0
Okładka ksiązki - Leśni Czarodzieje. W ciemny bór

Jarzębinka wiedzie beztroskie życie w Harducie. Pewnego dnia jednak wszystko się zmienia - do miasta dociera wojna. Dziewczynka wraz z mamą muszą uciekać...

Leśni czarodzieje. Górska wyprawa. Tom 4
Liz Flanagan0
Okładka ksiązki - Leśni czarodzieje. Górska wyprawa. Tom 4

Kiedy młody książę Estrii zostaje porwany, a Galduria oskarżona o to porwanie, do akcji wkracza Jarzębinka. Dziewczynka próbuje uratować księcia, ale też...