Okładka książki - Lato jak w filmie

Lato jak w filmie

Agata Kołakowska ma na swoim koncie 21 książek. Do jednej z nich ,,Wyroku na miłość” skomponowano również płytę z musicalowymi utworami i tekstami samej Agaty. Swój debiut wydała w 2009 roku i była to książka ,,Patrycja”.
Moja przygoda z piórem Autorki rozpoczęła się w 2021 roku od powieści ,,Ślepa miłość”. Spotkanie było tak udane, że od tamtej pory z przyjemnością sięgam po książki Agaty.

Tym razem dałam się zabrać do ośrodka wypoczynkowego Wilkasy Spa. Właścicielka tego miejsca Lidia jest fanką filmu Dirty Dancing i chce dać wszystkim zafascynowanym tą produkcją kobietom odrobinę magii. Tworzy otoczenie jak z filmu i na dodatek część pobytu w czasie turnusu jest ściśle związana ze scenami z filmu.

Poznajemy Ruby, która jest zresztą główna bohaterką, na dodatek porzuconą przez narzeczonego dwa miesiące przed ślubem. Nietrudno się domyślić, że nie w głowie jej sprezentowany przez przyjaciółki Izę i Tinę, wyjazd do ośrodka. Wizja kolorowych drinków działa kusząco, jednak jak w Wilkasach Spa odnajdzie się osoba, która jako jedyna z całego towarzystwa nie jest fanką filmu, a nawet słabo go pamięta. Nigdy nie dała się ponieść fascynacji jaka od najmłodszych lat towarzyszyła jej przyjaciółkom, a i do instruktora tańca John’ego nigdy nie wzdychała.

Nie może być lepszego czasu na premierę tej książki jak czerwiec i perspektywa nadchodzącego lata. Klimat wolnego czasu, swobody i luzu wychylają się z każdej strony.

Agata po raz kolejny stworzyła historię, która opiera się szablonom. Choć całość jest dopracowana i dopięta a jednak miałam poczucie ogromnej spontaniczności. Moja wyobraźnia podsuwała mi obraz uśmiechniętej Autorki wklepującej kolejne słowa na komputerze.

Choć nie wszystko w tej powieści jest w lekkie i przyjemne, to i u mnie często gościł uśmiech, w końcu to czas urlopowy a pogoda ducha jest wtedy niezbędna.

Jak wspomniałam nie tylko zabawą człowiek żyje, więc i tutaj nie zabrakło trudnych tematów, dokładnie tak jak w życiu. Ruby musi poradzić sobie z porzuceniem chwilę przed ślubem, a to nie jest łatwe, dodatkowo poznajemy się wcześniejsze życie Lidii, która nie do końca uporała się z własnymi demonami, a może precyzyjniej będzie powiedzieć demonem.

Mnie osobiście zauroczył wątek Romana, mężczyzny, który kocha i ma poczucie, że jest niewystarczający. Czy znajdzie sposób na to by miłość znalazła swoją bezpieczną przystań? Czy poczuje się kompletny?

Jeśli obawiacie się tego, że nie jesteście fankami filmu Dirty Dancing i ta lektura nie jest dla Was, to odstawcie obawy na bok. Ja nie jestem fanką tej produkcji, a bawiłam się doskonale. Lekkość pióra Agaty, nieszablonowość, niezwykłe wyczucie co do relacji międzyludzkich powodują, że przepada się w tej książce od samego początku i chce się więcej. Po raz kolejny przekonałam się, że Autorka potrafi w słowa i emocje. Tworzy historie tak realne, tak namacalne, że łatwo się z nimi identyfikować. Czy miałabym szansę popełniać gafy jak Ruby? Zdecydowanie tak...

Ta książka to #mustread tego lata.

Informacje dodatkowe o Lato jak w filmie:

Data wydania: 2023-06-09
Dodał/a opinię: Ogrod-ksiazek

Zobacz opinie o książce Lato jak w filmie

Kup książkę Lato jak w filmie

Ślepa miłość
Agata Kołakowska0
Okładka ksiązki - Ślepa miłość

Ida przyjeżdża do rodzinnego domu, aby w spokoju popracować nad scenariuszem nowego serialu. Pomaga jej Jakub, psychoterapeuta, który zajmuje się metodami...

Szczęście na miarę
Agata Kołakowska0
Okładka ksiązki - Szczęście na miarę

Jak się czujesz, wkładając ulubioną sukienkę? Na co wtedy liczysz? Za czym tęsknisz? Być może za tym samym, co klientki pracowni krawieckiej Leonarda...