Okładka książki - Lato pełne tajemnic

Lato pełne tajemnic

Tom 2 cyklu Córka Maga

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Mięta/Miętówka*

Kiedy zobaczyłam tę książkę po raz pierwszy na żywo, pierwsze co sobie pomyślałam, że dzieci to mają szczęście, że trafiają im się tak piękne wydania książek. Ja pamiętam książki z mojego dzieciństwa, ale różnie z nimi bywało, a te z biblioteki często wołały o pomoc. Literatura dziecięca nie jest mi obca, jako mam dwójki dzieci, spotykam się tymi książkami na co dzień, nie mniej z taką pełnowymiarową lekturą dotąd się nie spotkałam, bo moje dzieci póki co gustują w tych krótkich, które idealnie nadają się do poduszki. Jednak myślę, że już niedługo starsza pociecha już będzie miała ochotę zanurzyć się w tej powieści.

Magda nie cierpi swojego magicznego talentu, zwłaszcza przez to, że musi go ukrywać przed najbliższymi, a po ostatnich wydarzeniach również przed tatą, po którym odziedziczyła zdolności, a który w ramach kary został pozbawiony pamięci. Magda nawiązuje nić porozumienia z demonem, któremu może się zwierzyć, jednak niedługo później dziewczynka czuje, że coś jest nie tak, a polny demon coś przed nią ukrywa. Wokół zaczynają się dziać dziwne rzeczy, Magda czuje się coraz bardziej zagubiona i za wszelką cenę chce pomóc tacie odzyskać wspomnienia, jednak jej plany nie idą tak jak zakładała, sprowadzając na nią nie tylko kłopoty jak i wielkie niebezpieczeństwo.

Wada naczelna, zarazem pierwsza i ostatnia, brak rozdziałów, co prawda przeskoki w fabule są rozdzielone rysunkiem kwiatka, ale to nie to samo co pełnowymiarowy rozdział. To tyle jeśli chodzi o słabe punkty jest książki, bo w mojej opinii to bardzo dobra, lekka i wartościowa lektura dla dzieci. Fabuła była interesująca, mnie już wciągnęła na samym początku, co prawda książka jest drugim tomem cyklu, jednak można ją czytać bez znajomości pierwszej części, bo bez problemu można się połapać w wydarzeniach i informacjach, starszy czytelnik jest w stanie dopowiedzieć sobie co się wydarzyło, a ten młodszy, będzie żył już nową przygodą. Autorka też bardzo ułatwia sprawę, bo często nawiązuje i lekko objaśnia co się wydarzyło wcześniej.

Książka napisana w bardzo fajnym i przyjemnym stylu, przede wszystkim akcja jest dość szybka, cały czas coś się dzieje, nie ma niepotrzebnych opisów, które zwalniają fabułę i które w moim zdaniem nudzą małych czytelników. Treść napisana dość dużą czcionką, tekstu jest sporo ale zarówno słowa jak i zdania są proste, także wydaje mi się, że dziecko w drugiej czy trzeciej klasie już sobie z nią śmiało poradzi samodzielnie. Moja siedmiolatka, stwierdziła, że jest w niej za mało obrazków, cóż ja się przychylam do tego stwierdzenia, mogło być ich więcej, żeby mały czytelnik wyraźniej mógł sobie to wszytko zobrazować.

Książka bardzo mi się podobała, przeczytałam ją za jednym zamachem, choć przy lekturach dla dzieci nie jest to jakiś wielki wyczyn. Lektura pełna wspaniałych wartości, ale też dobrego humoru, magii i zabawy, wskazująca na wagę rodziny, przyjaźni, przygotowuje małego czytelnika do tego, że w życiu czeka go wiele wyborów i wyzwań, ale też pokazuje jak ważna jest wiara w siebie i własne możliwości. Starszym czytelnikom zaś pokazuje jak ważne jest wspieranie dziecka w jego rozwoju i pozwalanie mu na popełnianie błędów czy okazywanie samodzielności. Książka warta przeczytania i polecenia każdemu.

Informacje dodatkowe o Lato pełne tajemnic :

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-04-02
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Ilustracje:Wioleta Herczyńska
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Zobacz opinie o książce Lato pełne tajemnic

Kup książkę Lato pełne tajemnic

O królewiczu który się odważył
Katarzyna Wierzbicka 0
Okładka ksiązki - O królewiczu który się odważył

Baśń dla dzieci autorstwa laureatki konkursu literackiego Piórko 2019. "Bardzo dawno temu w odległej krainie znajdował się zamek, w którym żyli król...

Maciuś i Leon jadą samochodem
Katarzyna Wierzbicka0
Okładka ksiązki - Maciuś i Leon jadą samochodem

Hura! Maciuś i Leon jadą z rodzicami na piknik. Smoczki bardzo się cieszą. Pakują kosz piknikowy, biorą ulubione maskotki. Jazda samochodem musi być przede...