Są książki, które budzą w nas cały wachlarz emocji, które od pierwszych stron wciągają w fabułę i przenoszą do świata bohaterów. Taka właśnie jest „Lena” Barbary Wysoczańskiej. To niezwykle poruszająca opowieść o miłości, poświęceniu, trudnych czasach wojny i skomplikowanych relacjach międzyludzkich. To kolejna powieść autorki, która utwierdza mnie w przekonaniu, że jest mistrzynią w kreowaniu silnych kobiecych postaci. Każda powieść autorki to dla mnie emocjonalna podróż w głąb ludzkich serc i trudnej historii.
Lena Garlicka wiedzie ustabilizowane życie w Paryżu. Sztuka staje się jej pancerzem, który pozwala jej uciec od przeszłości. Jednak pewnego dnia ten pancerz pęka w jednej chwili. Do Leny dociera wiadomość o aresztowaniu jej męża, którego porzuciła dziewięć lat wcześniej. Kobieta podejmuje decyzję o powrocie do Lwowa. To nie jest zwykły powrót. To misja, którą Lena musi podjąć, by spłacić dług i rozliczyć się z bolesną przeszłością. Czy Lena odnajdzie w sobie odwagę, by zmierzyć się z demonami, od których uciekła? Czy miłość jest silniejsza niż ból, rozstanie i lata ciszy?
Ta książka to coś więcej niż historia miłości na tle wojny. To rozdzierający obraz bolszewickiego terroru, który niszczył ludzi i wszystko, co piękne. Historia Leny jest głęboko osobista i rozdzierająca serce. Ta opowieść to uniwersalny krzyk o stracie, bólu, przetrwaniu i tym, że nawet w największym chaosie można odnaleźć pokłady determinacji i siły.
Wysoczańska stopniowo odkrywa karty przeszłości. Pozwala Lenie i Pawłowi na osobiste wypowiedzi, które wyjaśniają motywy ich postępowania i podjęte decyzje. Ten zabieg był kluczowy dla mojej relacji z bohaterami. Możliwość poznania wewnętrznych zmagań Leny i Pawła sprawiła, że natychmiast poczułam do nich sympatię. Nie oceniałam ich, ale starałam się zrozumieć i dzięki temu intensywnie przeżywałam każdy zwrot akcji, który dotyczył ich relacji.
„Lena” to nie tylko historia Heleny i Pawła. To opowieść o ludzkich dramatach, trudnych wyborach i decyzjach, które wymagają siły i odwagi. Autorka doskonale nakreśliła portrety psychologiczne bohaterów, pokazała ich różne charaktery i to, co mają w sercu. Te uczucia są żywe i namacalne, dzięki czemu fikcja literacka nabiera rzeczywistego wydźwięku. Rzetelnie przedstawione tło historyczne i pięknie skonstruowane opisy nadają książce wyjątkowego klimatu i powodują, że trudno się od niej oderwać.
Jeśli szukasz powieści, która złamie Ci serce, a jednocześnie napełni Cię podziwem dla ludzkiej siły – zapisz ten tytuł. To książka, którą pokochasz.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-29
anetaiksiazki
W KRAJU, KTÓRY JEST ZNIEWOLONY, GDZIE LUDZIE WALCZĄ O BYT I O WOLNOŚĆ, GDZIE NIE WOLNO NAM MÓWIĆ PUBLICZNIE PO POLSKU, NIE MA MIEJSCA NA PRAWA KOBIET. ...
Nowa powieść autorki bestsellerowej NARZECZONEJ NAZISTY! Dwudziestolecie międzywojenne, odradzająca się Polska i trzy różne kobiety złączone ślepym...