Okładka książki - Leniwy Pieróg. czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko !)

Leniwy Pieróg. czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko !)

Współczesny rynek wydawniczy zalewa nas skomplikowanymi recepturami, które wymagają składników z najdalszych zakątków świata. Tymczasem autorka „Leniwego Pieroga” wykonuje odważny i niezwykle udany zwrot ku korzeniom, udowadniając, że w polskiej tradycji kulinarnej drzemie ogromny potencjał, który wystarczy jedynie nieco odświeżyć. Ta publikacja to nie tylko książka kucharska, a zaproszenie do wspólnej, międzypokoleniowej przygody w samym sercu domu - w kuchni.

To, co uderza od pierwszej chwili, to bezsprzecznie warstwa wizualna. Autorka oprawy graficznej, stworzyła coś, co wykracza poza ramy zwykłych ilustracji. Zastosowanie techniki stempli z warzyw i owoców na tle przypominającym pognieciony papier nadaje książce organiczny, niemal dotykowy charakter. Stylistyka publikacji jest lekka, pozbawiona niepotrzebnego nadęcia, a jednocześnie niezwykle kreatywna. Język przepisów jest klarowny i precyzyjny - autorka prowadzi nas za rękę przez kolejne etapy przygotowywania dań, sprawiając, że nawet najbardziej oporne na gotowanie dziecko (lub dorosły!) poczuje przypływ kulinarnej pewności siebie.

Konstrukcja książki jest wzorowa pod względem funkcjonalnym. Podział na sekcję słoną oraz słodką pozwala na błyskawiczną nawigację. Fascynujące jest to, jak klasyka - od zupy ogórkowej po tradycyjne ciasta - zyskała tutaj nowe, wegetariańskie oblicze, nie tracąc przy tym swojej duszy. Znajdziemy tu zarówno przepisy na solidne obiady, jak i domowe przetwory czy wypieki, co czyni tę pozycję kompletnym kompendium domowej kuchni roślinnej.

Bardzo doceniam merytoryczne dodatki, które często są pomijane w tego typu publikacjach. Umieszczenie przelicznika kulinarnego to ukłon w stronę praktyczności, a „przybornik” dla najmłodszych stanowi świetny walor edukacyjny, pomagający oswoić kuchenne artefakty. Pozostawienie miejsca na własne notatki to z kolei genialny zabieg personalizacji - dzięki temu książka staje się żywym dziennikiem kulinarnym danej rodziny.

Największą zaletą „Leniwego Pieroga” jest jego autentyczność. Autorka nie próbuje na siłę „uszlachetniać” wegetarianizmu, lecz pokazuje go jako naturalny, smaczny i przede wszystkim prosty wybór. Kolejnym atutem jest zachęcenie dzieci do aktywnego uczestnictwa w procesie gotowania - to książka, która buduje więzi.

Jeśli miałabym wskazać słabszą stronę, mogłoby nią być ryzyko, że dla bardzo zaawansowanych kulinarnie dorosłych poszukujących ekstremalnych wyzwań, stopień trudności przepisów może okazać się zbyt niski. Należy jednak pamiętać o tytule i przeznaczeniu tej pozycji - to ma być kuchnia „leniwa” i przystępna, a w tej kategorii publikacja nie ma sobie równych.

Jako recenzentka widzę w tej książce coś więcej niż zbiór 46 receptur. Widzę w niej manifest radosnego gotowania. Autorka udowadnia, że polska kuchnia wege to nie tylko „zamienniki mięsa”, ale pełnowartościowe, barwne i aromatyczne dania, które bronią się smakiem. To pozycja obowiązkowa na półce każdego rodzica, który chce wychować świadomego konsumenta, ale też dla każdego, kto po prostu kocha polskie smaki w lżejszym wydaniu.

To absolutny majstersztyk w kategorii dziecięcej literatury kulinarnej. Książka jest spójna, przepięknie wydana i niesie ze sobą ogromną wartość edukacyjną, podaną w najsmaczniejszej możliwej formie.

Informacje dodatkowe o Leniwy Pieróg. czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko !):

Wydawnictwo: Bona
Data wydania: 2017-10-16
Kategoria: Kuchnia
Dodał/a opinię: auraliteracka

Zobacz opinie o książce Leniwy Pieróg. czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko !)

Kup książkę Leniwy Pieróg. czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko !)