Okładka książki - Lindt & Sprüngli. Dwie rodziny, jedna pasja

Lindt & Sprüngli. Dwie rodziny, jedna pasja

Jest takie miejsce, pachnące ciastem, słodkim lukrem, czekoladą i innymi łakociami. Tam czas się zatrzymuje, a niepowtarzalna atmosfera rozpieszcza zmysły. Cudowny zapach i smak zapamiętuje się na długo i ciągle chce się do niego wracać.

Dla ojca ciężka, mozolna praca była całym życiem. Los obszedł się z nim bardzo surowo, lecz dzięki sile własnych rąk wyszedł z ubóstwa, założył rodzinę i został poważnym, docenianym cukiernikiem. Mężczyzna najlepiej czuł się w pracy, którą potrafił wykonywać od świtu do zmroku. Nigdy się nie skarżył, odpowiadały mu codzienne obowiązki, jednak nie potrafił się przekonać do zmian, zawsze obstawał przy tym co znane od lat, bał się ryzykować z trudem zarobione pieniądze.

Rudolf był jeszcze małym chłopcem, gdy po raz pierwszy zobaczył piękną dziewczynę, nieco starszą od siebie. Już wtedy poczuł do niej uczucie i odważył się na wyznanie. Po kilku latach w cukierni ojca, Rudolf zaczął uczyć się zawodu, bardzo dobrze radził sobie z wszystkimi zadaniami, ciągle chciał jednak czegoś więcej. Po skończeniu nauki został cukiernikiem, odnalazł dziewczynę z dzieciństwa i zaczął starać się o jej względy. Wiele różnych przeszkód ciągle stawało im na drodze do szczęścia.

Ojciec z synem zaczęli wspólnie prowadzić rodzinną firmę, lecz Rudolf ciągle czuł pewien niedosyt, pamiętał z dzieciństwa specjalne talarki z ziaren kakaowca, które miały pomóc jego matce wyzdrowieć. Zapragnął stworzyć miejsce, w którym mógłby rozwinąć produkcję niezbyt znanej jeszcze w świecie czekolady...

Ależ to była piękna podróż literacka. Zachwycająca, ciepła, pełna emocji opowieść o losach wielopokoleniowej rodziny, która pomimo wielu zawirowań przez lata wytwarzała własnej produkcji smakołyki. Historia jest połączeniem prawdziwych wydarzeń z fikcją literacką, by stworzyć przepiękną fabułę. Powieść osadzona w Zurichu w dziewiętnastym wieku. Przyglądamy się relacjom rodzinnym, szczególnie ojca i syna, w której widać znaczne różnice pokoleniowe. Stałość, rutyna, brak nowych planów i perspektyw przeplata się z młodzieńczą energią, nowoczesnością i odwagą w podejmowaniu ryzyka, by podążać za swoją pasją. Prawdziwe zderzenie dwóch światów, starego i nowego. W książce poruszony jest również temat rodzącego się niezadowolenia i konfliktu pomiędzy przedsiębiorcami, zamożnymi ludźmi opływającymi w dostatku, a robotnikami, którzy żyją w skrajnym ubóstwie i mają nadzieję na polepszenie swojego bytu.

Cudowna, poruszająca powieść o miłości, rodzinie, oraz determinacji w dążeniu do spełnienia marzeń.

Urocza oprawa graficzna, ogromnie przyciąga uwagę, nie sposób oderwać od niej wzroku.

Gorąco polecam

Informacje dodatkowe o Lindt & Sprüngli. Dwie rodziny, jedna pasja: