Okładka książki - Listy starego anioła do młodego

Listy starego anioła do młodego

Jak napisał sam autor - dominikanin ojciec J. Pyda - pozycja ta miała być nieudolną odpowiedzią na głośną książkę C.S. Lewisa pt.:"Listy starego diabła do młodego". Jest to więc korespondencja pomiędzy doświadczonym aniołem Zeruelem, a jego młodszym kolegą, który ma pod swoją opieką człowieka uwikłanego w wiele grzechów, zmagającego się z różnymi problemami. Kasjel bardzo chciałby pomóc swojemu podopiecznemu. W konsekwencji ta "anielska" wymiana korespondencji staje się zbiorem rozważań nad istotą i konsekwencjami grzechów. Ukazuje w jaki sposób zło działa w naszej psychice sprawiając, że popełniając raz coś złego wpadamy w błędne koło grzechu. Autor w sposób bardzo czytelny przedstawia, w jaki sposób radzić sobie z tym, co jest złe w ludzkim życiu. Rozważania autora dotykają m.in takich zagadnień, jak: modlitwa, wolność i odpowiedzialność, egoizm, ryzyko wiary, czy chociażby mój ulubiony rozdział dotyczący szczęścia. Z książkę tą przeżyłam swój tegoroczny Wielki Post i uważam, że jest świetna lektura, która popycha do refleksji nad życiem, wiele nam uświadamia i jednocześnie pomaga coś zmienić!

Informacje dodatkowe o Listy starego anioła do młodego:

Data wydania: b.d
Kategoria:
ISBN: 978-83-7033-693-6
Dodał/a opinię: Elia

Zobacz opinie o książce Listy starego anioła do młodego

Kup książkę Listy starego anioła do młodego