Okładka książki - Long Way Back To You

Long Way Back To You

"Prze­moc jest prze­ja­wem braku emo­cjo­nal­nej in­te­li­gen­cji…".

"Ile razy po­wstrzy­mu­je­my się przed po­wie­dze­niem cze­goś w oba­wie, by nie za­brzmieć głu­pio? Ile razy te nie­wy­po­wie­dzia­ne słowa mo­gły­by dia­me­tral­nie zmie­nić nasze lub czy­jeś życie?".

"„Wła­ści­wy czas” nie ist­nie­je. Ist­nie­je tylko „czas” i to, co z nim zro­bi­my".

"–Wszyst­ko, co jest coś w życiu warte, nie­sie za sobą ry­zy­ko! Nie do­wiesz się, do­pó­ki jej tego nie po­wiesz".

Kurcze powiem Wam, że takiej historii chyba jeszcze nigdy nie czytałam. Może początkowo nie zbytnio intryguje i wciąga poprzez dość zawiłe i zagadkowe wprowadzenie, jednak z czasem robi się coraz ciekawiej a od rozdziału 13-nastego wręcz nie mogłam się od tej książki oderwać.

Historię poznajemy z perspektywy osoby trzeciej. Narrator opowiada nam początkowo o przyjaźni paczki przyjaciół a także wspomina w szczególności o dwojgu z nich którzy przez pewne wydarzenia z przeszłości nie pałają do siebie zbytnią sympatią a wręcz zioną nienawiścią. Otrzymujemy relację zdarzeń z przeszłości oraz z teraźniejszości, które z czasem pozwolą nam lepiej zrozumieć działania bohaterów i muszę przyznać, że momentami zmieniają wasze zdanie o nich o 180 stopni. Tak było i ze mną. Początkowo bohaterki szczerze nie cierpiałam. Serio. Miałam ją za zadufaną w sobie, wyniosłą egoistkę, nie liczącą się z uczuciami innych i patrzącą jedynie na czubek własnego nosa. Zamiast wyjaśniać nieporozumienia wolała zrobić komuś na złość. Z biegiem historii jednak perspektywa mi się zmieniała i zaczęłam zauważać, że dziewczyna ta zmieniła się pod wpływem innych oraz pewnego niewyjaśnionego nieporozumienia, chcąc być lubianą i adorowaną w towarzystwie. Spencer zaś był dla mnie chłopakiem, który miał dobre serce, dusze artysty i dostał w pewnym momencie mocno po tyłku od życia ale i od osoby w którą był zapatrzony jak w obrazek, przez co zamienił się w mężczyznę cynicznego, aroganckiego a nawet bym się pokusiła o stwierdzenie, że nieco zgorzkniałego. Choć przez lata ta dwójka unikała siebie niczym ognia przyjdzie moment, że będą musieli stawić sobie czoła. Czy pomimo szczerej wzajemnej nienawiści, śmierć bliskiej przyjaciółki będzie potrafiła ich pogodzić i znowu połączyć?

Autorka stworzyła niesamowitą przygodę w której wraz z bohaterami odbywacie podróż po różnych miejscach, szukając wskazówek od trzeciej muszkieterki, czyli wspólnej przyjaciółki Spencera i Claire, która zostawiła ich bez pożegnania z nadzieją, że odbędą podróż, którą dla nich zaplanowała a na końcu której otrzymają wyjaśnienie pewnych istotnych kwestii. Choć naprawdę początkowo byłam do tej książki sceptycznie nastawiona po przeczytaniu ostatniej strony mogę powiedzieć śmiało "cholera ale to było dobre!". Zdecydowanie zapadła mi w pamięci i jeszcze kiedyś do niej chętnie wrócę. A to zakończenie... Niby kończy historię jednak daje także nadzieję, że jeszcze będziemy mogli poznać dalsze losy bohaterów. Polecam ❤️

Informacje dodatkowe o Long Way Back To You:

Kup książkę Long Way Back To You

Summer love
Ula Buchacz0
Okładka ksiązki - Summer love

Osiemnastoletnia Summer Pratt zostaje zmuszona spędzić wakacje w małej miejscowości w stanie Missouri. Chociaż rodzina, którą widzi pierwszy raz w życiu...