moje życie pogrzebałaś
w szeptach kłamstw okrutnych
wszystko mi zabrałaś
w gestach zostawiłaś bezdusznych
mamo, dlaczego kłamałaś?
i w słowach się zatraciłaś obłudnych
te wszystkie dni
obłędnie szepczą i dotykają
w listach cierpienia tamtych chwil
słowa łzami duszę naznaczają
w czerni życia ta prawda lśni
przeszłość z bólem się spotykają
matczyna historia
serca skruszenie
młodości zawodzenie
tamte chwile krzywdą pachniały
poruszeniem, duszy drżeniem
tamte chwile ciszą się stały
złym wspomnieniem, cierpieniem
i słowo mama
tak piękne
może kłamstwo znaczyć
na sercu głęboka rana
tego nie można wybaczyć
Słowa, które bolą. Bez ukojenia. Bez wspomnienia. Prawdy, które ranią. Bez uzdrowienia. Bez dobrego spojrzenia. Są takie kłamstwa, które brzmią ponad wszystko. Bieg życia zmieniają. Ułudą się stają. Jest czerń. I jest krzywda. Jest zło, które parzy. I ból, który wsiąka. Smutkiem cicho brzdąka. Gdzieś głęboko. Na dnie duszy. Są takie miejsca, do których strach iść. I prawdy do których zmierzać trudno. Są nadzieje jeszcze szepczące. Które zawsze warto mieć.
Kwiatuszku. Mały okruszku. Cała ja to ten pamiętnik. Obrazy pisane słowami. To, co mi zrobili. To, co we mnie zostawili. Potem zemsta słodka jak miód. Krwistoczerwona. Chciałam mniej dać im zła. Nie chciałam aż tak. Piszę. Słowami krzyczę. Tak głośno! To sumy tamtych chwil. Najgorszych. I nagle ona. Złem jest. Pomrokiem mojego życia. Czernią mojej przyszłości. Echem, co dyszy w ciemności. Moje życie. Przed. I po. Chciałam mieć ciebie, Kwiatuszku. Mały okruszku. Kocham, mama.
Ta opowieść mąci zmysły. Wypełnia duszę. Rozdrapuje to, co wewnątrz tkwi. Na skórze. Pod skórą. Drży tak intensywnie. Łzę poruszenia prowadzi po policzku, kiedy ta po nim spływa. Bo mama. Bo strata. I nadziei światełko. Nieśmiało staje się czymś więcej. Sławą umazaną krzywdą i okrucieństwem. Słowami o czerni ludzkiej duszy. Ciemnymi powidokami, które wypływają na wierzch i niszczą. Czuję tutaj najmocniej. Polecam bardzo.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-10