Okładka książki - Patrz na mnie

Patrz na mnie

JEST MĘŻCZYZNĄ ROKU. ALE CZY JEST TEŻ POTWOREM?

Kiedy Natalie zobaczyła swoją najlepszą przyjaciółkę wychodzącą z klubu z przystojnym nieznajomym, nawet nie przyszło jej do głowy, że następnego ranka dziewczyna zostanie znaleziona nieprzytomna na przystanku autobusowym. Co wydarzyło się tamtej nocy? Wie to tylko jej najlepsza przyjaciółka. A dopóki nie wybudzi się ze śpiączki, nie będzie mogła opowiedzieć swojej wersji wydarzeń. Natalie desperacko szuka odpowiedzi -- dlatego nie może uwierzyć w swoje szczęście, gdy natrafia na zdjęcie mężczyzny, z którym wyszła jej przyjaciółka. Tyle że on jest na okładce magazynu, okrzyknięty ,,Mężczyzną Roku". Wydaje się nietykalny. Jest milionerem. Jest sławny. Ale Natalie podejrzewa, że jest niebezpieczny. Żeby to udowodnić, podejmuje pracę jako gosposia w jego rezydencji. Jej plan jest prosty: obserwować każdy jego krok i zebrać dowody. Kiedy odkrywa, że poprzedniej gosposi przydarzyło się coś złego, uświadamia sobie, że wpadła w pułapkę.

Informacje dodatkowe o Patrz na mnie:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-05-06
Tytuł oryginału: All Eyes on Him

Tagi: Thrillery i suspens

Kup książkę Patrz na mnie

Patrz na mnie - opinie o książce

" Wciągająca.

Uzależniająca.

Nieodkładalna."

Tak krzyczą do nas słowa na okładce książki patrz na mnie Iliany Xander i ja w pełni się z nimi zgadzam!

Rozpoczynając dziś rano tę historię, byłam pełna obaw, czy ta książka autorki przypadnie mi do gustu, ponieważ niestety pierwsza nie "porwała mnie" zbytnio. Jednak z tą książką było zgoła inaczej- już od pierwszych stron było czuć duszny i gęsty klimat thrillera psychologicznego. Tutaj tajemnice mnożyły się jak oszalałe, a bogactwo biło wręcz po oczach, tak jak mrok i chłód wydobywający się z murów Splendors.

Ponownie można było zauważyć, że autorka lubuje się w nieoczywistej fabule, do której dodajmy naszą wścibską bohaterkę, która w lot wplątuje się w misternie ukrytą sieć intryg- toż to idealne połączenie!

Znajdziemy to mnóstwo zbiegów okoliczności, ciemnych zagrywek bohaterów oraz masę napięcia, które dodatkowo podsycają klimat powieści. A klimatycznie tu jest, serio!

W powieści "Patrz na mnie" nikt nie jest tym, kim się wydaje, a do tego każda z postaci skrywa masę mrocznych sekretów, których możemy tylko się domyślać :). Przyznam, że najbardziej polubiłam Juliena, który był najbardziej intrygującą osobą w powieści ze względu na swoje nie do końca oczywiste zachowanie. Lubię tak skonstruowanych bohaterów, ponieważ nigdy nie wiadomo na co ich stać 😅.

Zakończenie było całkiem niezłe, choć autorka niepotrzebnie dodała w nim kontynuację losów bohaterów dziesięć lat później, jakby chciała trochę na siłę stworzyć szczęśliwe zakończenie.

Jednakże muszę przyznać, że całość bardzo mi się podobała i będę miała na uwadze dalszą karierę pisarską tej autorki 😊.

Polecam!

Avatar użytkownika - Zfascynacjaoksia
Zfascynacjaoksia
Przeczytane:2026-05-05, Ocena: 6, Przeczytałam,

Iliana Xander ponownie nakreśliła wyjątkowo mglisty i odurzający thriller, jaki bez wątpienia pozostanie w mojej pamięci na bardzo długo!

Uwielbiam takie wciągające, niejasne i mroczne historie, które porywają bez pamięci, po to, by na koniec pozostawić w całkowitym oszołomieniu. Klimat naszkicowany przez autorkę jest po prostu mistrzostwem. To połączenie niebezpieczeństwa, albowiem ktoś truje niewinne kobiety, bogactwa i sławy, gdyż główny podejrzany to zabójczo przystojny milioner oraz wyjątkowej tajemniczości i zmowy milczenia, panującej w domu sławnego ,,Mężczyzny Roku". Gdy Natalie jakimś fartem udaje się zatrudnić w jego rezydencji jako gosposia, ma zamiar odnaleźć tego, który skrzywdził jej przyjaciółkę. Nie ma jednak pojęcia w jaką misternie utkaną pajęczynę kłamstw i intryg się wpakowała. Gdy w końcu wszystkie elementy układanki zebrały się w spójną całość, sparaliżowana doznaniami dosłownie nie mogłam się pozbierać! Tą odurzającą historię odbiera się wszystkimi zmysłami, a skumulowane w czasie lektury emocje, pozostają nieostudzone jeszcze długo po przekroczeniu finału!

Akcja książki jest nieobliczalna, pełna zwrotów akcji, a jej napięcie zostało umiejętnie dozowane, dzięki czemu historia wciąga mocno i nie pozwala nawet na krótką przerwę w lekturze. Ciekawość, jak dalej potoczą się losy bohaterów, jakie skrywają sekrety i kto naprawdę jest tym złym, staje się w tym momencie niepodważalnym priorytetem. Autorka fachowo zwodzi i manipuluje czytelnika, fundując mu w ten sposób solidną porcję wrażeń, z jakich naprawdę ciężko ochłonąć.

,,Patrz na mnie" to genialny, wciągający i otumaniający thriller, dopieszczony niepokojącym, klaustrofobicznym, przeszywającym klimatem. Fenomenalnie naszkicowane portrety psychologiczne, stale rosnące, sięgające zenitu napięcie, obezwładniające, skrajne emocje i genialnie zacierająca się granica między prawdą a wyidealizowanym złudzeniem. W tej mrocznej powieści nic i nikt nie jest do końca tym, kim się wydaje! Jeśli kochacie odurzające, przeszywające i nieobliczalne historie, od których naprawdę nie można się oderwać, ten tytuł rozkocha Was w sobie! Polecam!?

,,Przyglądam Ci się już od jakiegoś czasu. Znam każdy Twój krok. Splendors to pułapka. To miejsce połyka ludzi i wypluwa ich - przeżutych lub martwych. Nie powinnaś tu przychodzić, Na-ta-lie".

Wiadomość o tym, że jej najlepsza przyjaciółka została znaleziona nieprzytomna na przystanku i zapadła w śpiączkę, sprawia, że Natalie traci grunt pod nogami. Choć pamięta, że dziewczyna wychodziła z klubu z nieznajomym, dopiero przypadkowo ujrzane zdjęcie utwierdza ją w podejrzeniach, kto może stać za tym dramatem. Aby zdobyć dowody, Natalie przyjmuje ofertę pracy gosposi w rezydencji milionera okrzykniętego ,,Mężczyzną Roku", nie zdając sobie sprawy, jak niebezpieczne jest to miejsce.

Choć w trakcie lektury byłam niemal pewna, że odgadłam zamysł autorki, akcja prowadzona była tak umiejętnie, że moja pewność stale balansowała. Krótkie rozdziały i postać tajemniczego obserwatora budują tu świetny, mroczny klimat. Ostatecznie największą dla mnie niespodzianką okazał się ostatni brakujący puzzel, a mianowicie motyw sprawcy.

Lubię zadziorne i bezkompromisowe bohaterki, więc Natalie przypadła mi do gustu, chociaż nie zawsze rozumiałam jej postępowanie. Z jednej strony imponowało mi jej ogromne oddanie przyjaciółce, z drugiej lekko irytowała bezmyślność, z jaką pchała się w paszczę lwa. Relacja między Natalie a właścicielem posiadłości to od początku ryzykowna gra w kotka i myszkę. Każdy krok w tych luksusowych wnętrzach rezydencji wydaje się stąpaniem po cienkim lodzie, a my podświadomie czekamy na moment, w którym ten lód w końcu pęknie. I choć finał sprawnie domyka wszystkie wątki, to podświadomie liczyłam na nieco większy dramatyzm, biorąc pod uwagę to, jak gęsta atmosfera towarzyszyła mi przez większość stron. Niemniej była to wciągająca lektura, która trzyma w napięciu do samego końca.

Love, Mom
Iliana Xander0
Okładka ksiązki - Love, Mom

LOVE, MOM - BESTSELLER, KTÓRY PODBIŁ ŚWIAT! Nic nie jest takie, jak się wydaje. Nie ufaj nikomu! Mackenzie Casper to córka autorki bestsellerowych...