Okładka książki - Love, Mom

Love, Mom

*współpraca reklamowa*

Okładka nic mi nie mówiła, jednak opis już zrobił swoje. Mocno mnie zaintrygował, a że dobremu kryminałowi odmówić nie potrafię to się skusiłam, i powiem wam, ze było warto. Książka to połączenie obyczajówki z kryminałem, do tego fenomenalna intryga i ogromna skala manipulacji, którą zakończył przypadek.

Mackenzie jest córką autorki bestsellerowych i mrocznych thrillerów. Dziewczyna nie miała mocnej więzi z matką, ale gdy kobieta niespodziewanie ginie w ramach nieszczęśliwego wypadku, jednak zaczyna odczuwać pustę. To uczucie jednak szybko zanika za sprawą listu, w którym znajduje strony z pamiętnika zmarłej matki. Mackenzie zaczyna węszyć, a kolejne informacje i fakty zaczynają ją przerażać, pokazując, że zupełnie nie znała własnej matki. Jej osobiste śledztwo doprowadza ją to zaskakujących odkryć, które odmienią jej życie na zawsze pokazując, że na świecie istnieją rzeczy straszniejsze niż morderstwo.

Podchodziłam do lektury z entuzjazmem. Już na samym początku poczułam flow ze stylem pisania autorki, było on zarówno lekki jak i zajmujący, przejrzysty ale też należało czasami czytać między wierszami. Wraz z Mackenzie możemy zabawić się w detektywów, starając się odkrywać tajemnice z przeszłości jej rodziny. Powiem szczerze, że już z pierwszym otrzymanym przez dziewczynę listem, miałam już swoje podejrzenia, każda kolejna informacja coraz bardziej rozjaśniała realny obraz sytuacji, niemniej spekulować tutaj można na wiele sposobów, a każda wymyślna teoria się nie wyklucza. W treści pojawia się wiele ciekawych, zarówno trudnych, ciężkich jak i kontrowersyjnych tematów, nawet ten nieco zahaczający o psychopatów. Każdy fan kryminału, czy thrillera znajdzie tutaj coś dla siebie.

Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej dostajemy zobrazowanie sytuacji, autorka stawia tutaj zarówno przed główną bohaterką, jak i przed czytelnikami wiele pytań, na które musimy znaleźć odpowiedzi. Daje nam listy, które pozwalają poznać matkę Mackenzie. Ta część zdecydowanie buduje napięcie i nakręca czytelnika do tego by poznać prawdę. Druga część cofa nas nieco w przeszłość, dzięki tej części poznajemy ogromną część historii, której nie ma w listach, i do której główna bohaterka nie ma prawa dotrzeć. Ta część bardzo wiele wyjaśnia, jednak i tak jeszcze nie daje wszystkich odpowiedzi. Trzecia część jest już pełna konkretów, tutaj prawda wychodzi na jaw, niejednego tutaj może ta historia zaskoczyć, czy wbić w fotel. Ta część idealnie podsumowuje całą opowieść, chociaż mnie zostawiła z lekkim niedosytem, bo niektóre wątki zostały tutaj potraktowane nieco zbyt ogólnikowo.

Książka według mnie jest genialna, trzeba nieco pomyśleć, przedstawiona tutaj intryga jest naprawdę świetna, podczas czytania do głowy może przyjść wiele różnych teorii, nawet te najbardziej szalone, moje w większości się sprawdziły, choć i delikatne zaskoczenia się pojawiły. Autorka przeprowadziła nas przez tę historię szybko i dynamicznie, dawkowała nam fakty i wytrwale budowała napięcie, na którego ujście się już nie można doczekać. Mi ta książka bardzo się podobała, jestem pod wrażeniem zarówno pomysłu jak i wykonania. Mega dobrze spędziłam czas przy tej lekturze, przeczytałam ją za jednym zamachem i nie żałuję ani jednej sekundy, której jej poświęciłam. Szczerze zachęcam do lektury.

Informacje dodatkowe o Love, Mom:

Wydawnictwo: Filia