Okładka książki - Ludzie nocy

Ludzie nocy

„Ludzie nocy” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Sama Lloyd. O jego twórczości słyszałam wiele dobrego, dlatego też byłam bardzo ciekawa co autor ma mi do zaoferowania. Jego książki cieszą się uznaniem wśród czytelników, więc miałam do tej powieści od samego początku duże oczekiwania. Czy udało się je spełnić?

Mercy Lake uważa, że na świecie istnieją dwa typy ludzi: ludzie dnia i ludzie nocy. Bohaterka identyfikuje się z tymi drugimi. Od pięciu lat nie wychodzi ona na światło słoneczne. Mercy co noc jeździ po okolicy i obserwuje mieszkańców. Stara się im pomagać tak jak potrafi. Pewnej nocy na swojej drodze spotyka mężczyznę, który ma dla niej inny plan. Pomaganie zamienia w zemstę za zło… czy Mercy ulegnie jego wpływom? Zachęcam do lektury.

Wow to było genialne! Spodziewałam się dobrej książki, ale to co dostałam przerosło moje najśmielsze oczekiwania! Genialny thriller psychologiczny, w którym nic co wydaje się oczywiste takie nie jest! Niepokojący klimat i duszna atmosfera, a także złożeni bohaterowie sprawiają, że lektura ta jest niezwykle ciekawa i wciągającą. Natomiast ciągle narastające napięcie oraz intrygujący przebieg wydarzeń sprawiają, że nie można się od tej książki oderwać.

Mercy Lake to główna bohaterka powieści „Ludzie nocy”. Autor stworzył nam znakomity portret psychologiczny tej postaci. Dziewczyna jest mocno poraniona przez życie, zmaga się z wieloma traumami z przeszłości. Jednak ma swój cel. Mimo trudnych przeżyć stara się naprawić świat na swój sposób. Nie ingeruje w życie obserwowanych ludzi bezpośrednio. Nie ujawnia się. Ale drobnymi gestami chce dać im to czego potrzebują. Zawieszenie karmnika, czy wymiana żarówki sprawi, że czyjeś życie stanie się lepsze. Mercy to postać, którą polubiłam, jednak nie od razu. Poznając ją ze strony na stronę widzimy czym się kierowała popełniając niektóre czyny. Jest taką nocną dobrodziejką, która mimo bólu i cierpienia jest w stanie dać innym odrobine szczęścia.

Ciemność w tej lekturze dominuje i to głównie ona odpowiada za mroczną i niepokojącą atmosferę. Ulicę oświetlone jedynie blaskiem latarni. Cisza odczuwalna na każdym kroku, wręcz uśpione miasto nocą sprawia, że klimat jest niepokojący. Czytając tą powieść skupiamy się na tym co czyha w mroku. Jest to moje pierwsze spotkanie z dziełem, gdzie akcja wydarzeń rozgrywa się jedynie po zmroku i muszę przyznać, że jestem zachwycona takim podejściem do tematu! Autor poprzez taką fabułę mocno działa na wyobraźnię czytelnika.

„Ludzie nocy” to powieść, gdzie możemy zauważyć granice ludzkiej moralności? W pewnym momencie mocno zaczęłam się zastanawiać, czy czynienie zła osobie, która zło czyni innym to na pewno sprawiedliwość? Nie odpowiedziałam sobie jednoznacznie na to pytanie. Jednak jednego jestem pewna. Każdy ma w sobie granice, które wydają się nieprzekraczalne. Jednak wystarczy jedna osoba, która jest doskonałym manipulatorem i szybko pomoże nam te granice przeskoczyć.

Reasumując, „Ludzie nocy” to genialna historia, którą polecam przeczytać wszystkim fanom niebanalnych, ciekawych i mrocznych thrillerów. Ta książka pozostaje w pamięci czytelnika na długo. To historia o ludzkiej moralności, granicy między dobrem i złem, ale również o samotności i potrzebie bliskości. Jeśli wahacie się przed sięgnięciem po tę lekturę to mogę szczerze przyznać, że nie ma obaw! Jedna z lepszych książek jakie przeczytałam w tym roku! Autor porywa nas w swój świat już od pierwszych stron i nie wypuszcza dopóki nie poznamy ostatniego zdania. Bardzo, bardzo gorąco polecam!

IG: libresunn

Informacje dodatkowe o Ludzie nocy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-06-04
Dodał/a opinię: Aneta Janiec

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Ludzie nocy

Kup książkę Ludzie nocy

Schronisko
Sam Lloyd0
Okładka ksiązki - Schronisko

Trzynastoletnia Elissa, utalentowana młoda szachistka, bierze właśnie udział w najważniejszym wydarzeniu swojego życia: Ogólnoangielskim Młodzieżowym...

Przypływ
Sam Lloyd0
Okładka ksiązki - Przypływ

Lucy ma wszystko, czego może zapragnąć: piękny dom nad urwiskiem, oddanego męża i dwoje ukochanych dzieci. Jednak pewnego ranka czas staje w miejscu. Rodzinny...