Okładka książki - Lunia i Modigliani

Lunia i Modigliani

"Lunia i Modigliani" Sylwi Zientek to powieść należąca do gatunku literatury pięknej. Opowiada historię włoskiego malarza i Luni Czechowskiej, która była jedną z jego muz. Dużym atutem tego typu przedstawiania biografii jest dostarczanie treści w przyjemny sposób. Zapamiętywanie idzie dużo łatwiej.

Niestety znam twórczość Sylwii Zientek z jej książek: "Tylko one. Polska sztuka bez męczyzn" i "Polek na Montparnassie", których forma i wykonanie zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu, ponieważ nie były to powieści oparte na faktach, a książki z przypisami.

Było to moje pierwsze spotkanie z historią życia i twórczości Modiglianiego, dlatego też nie mogę polecić innej książki, która przedstawia jego postać. Jednak mimo wszystko uważam, że powieść Sylwi Zientek napisana jest w sposób bardzo dobry. Pomimo swojej objętości szybko się z nią uporałam.

Reasumując pomimo tego drobnego mankamentu, jakim jest przedstawienie histori Modiglianiego i Luni jako fikcji literackiej chociaż opartej na faktach to jest to bardzo dobra książka. Z czystym sumieniem mogę ją polecić każdemu zainteresowanemu jako wstęp do poznania biografii tego wybitnego, włoskiego malarza.

Informacje dodatkowe o Lunia i Modigliani:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2022-10-26
Dodał/a opinię: Roksana

Tagi: Współczesna proza literacka

Zobacz opinie o książce Lunia i Modigliani

Kup książkę Lunia i Modigliani

Każdy chce być kimś, będąc po prostu sobą.

Otwieram parasolkę i dopiero teraz odwracam się, aby spojrzeć na jarzący się od środka żółtymi i czerwonymi światłami lokal. Widzę w nim tylko Modiglianiego. Cała reszta to tło.

Więcej cytatów z tej książki

Królewski szpieg
Sylwia Zientek0
Okładka ksiązki - Królewski szpieg

Lata 60. XVIII wieku. Rzeczpospolita Obojga Narodów coraz bardziej chyli się ku upadkowi, zaś domniemani potomkowie Sarmatów zajmują się jedynie bijatykami...

Polki na Montparnassie
Sylwia Zientek0
Okładka ksiązki - Polki na Montparnassie

Artystki burzą stary świat. Nieznane historie polskich malarek w legendarnej dzielnicy Paryża. W Warszawie i Krakowie nie tylko zabraniano im portretowania...