Po książkę "Lżej. Jak mądrze i skutecznie korzystać z leków GLP-1 oraz zmienić nawyki na lepsze" sięgnęłam, gdyż sama mam problem z nadwagą. Moje problemy zaczęły się kilka lat temu, przyczyn jest tego dosyć sporo, najważniejszą jednak jest moja walka z paskudnymi choróbskami. Od dziecka byłam chodzącym szkieletem, Mój starszy brat zawsze mnie straszył, że okoliczne psy zbiegną się, gdy usłyszą grzechotanie moich kości. Może dlatego mam do tej pory jakieś obawy przed psami...
Ta książka, to niesamowicie przystępny poradnik, w którym znajdziemy całe mnóstwo porad i podpowiedzi jak sobie radzić w walce z chorobą. Bo otyłość jest chorobą, a nie tylko wynikiem obżarstwa czy lenistwa, jak się powszechnie uważa.
"Otyłość bywa sprowadzana do prostego wniosku, że ktoś "za dużo je". To jednak tylko wierzchołek góry lodowej. Pod powierzchnią kryją się mechanizmy znacznie bardziej złożone..."
To nie jest książka tylko o samych lekach, ale to kompendium wiedzy o otyłości, jej przyczynach i jej leczeniu. I nie jest to książka tylko dla tych osób, które z otyłością, ale również dla tych, którzy chcą po prostu zdrowiej żyć. W książce znajdziemy odpowiedzi na wiele pytań, które dość często sobie zadajemy i szukamy pomocy. Dowiemy się którzy lekarze najczęściej prowadzą farmakologiczne leczenie otyłości, jak powinno przebiegać samo leczenie lekami z grupy GLP-1, jak przechowywać i przewozić leki, jak sobie radzić ze skutkami ubocznymi leczenia - bo przecież takie też bywają, oraz kiedy i jak odstawiać leki, gdy można już zakończyć leczenie lub kiedy trzeba przerwać terapię z powodu innych chorób.
Poznamy również najczęściej powtarzane mity o farmakologicznym leczeniu otyłości oraz odpowiedzi na najważniejsze pytania na temat farmakoterapii.
"Farmakoterapia otyłości nie jest ostatnia deską ratunku ani rozwiązaniem tylko dla "najcięższych przypadków". To jedna z uznanych, skutecznych i bezpiecznych metod leczenia przewlekłej choroby, jaką jest otyłość."
"Nie każda otyłość wygląda tak samo, a tym bardziej nie każda w ten sam sposób reaguje na dietę czy ruch."
W trakcie leczenia otyłości dużą rolę odgrywają też różne makroskładniki i nawodnienie organizmu.
Chociaż otyłość jest chorobą, to nie powinno się żyć tylko odchudzaniem, leczenie powinno pomóc lepiej żyć i nie warto tego odkładać. Oczywiście, że decyzję o sposobie leczenia zawsze musi podejmować lekarz. Nie powinno się stosować różnych niesprawdzonych kuracji bez wiedzy lekarza. Nie każdy również może stosować leki GLP-1.
Praktyczne wskazówki lekarki i dietetyczki są bardzo przydatne. A przykładowe zestawy przepisów na potrawy do wykorzystania w trakcie leczenia, pozwolą na łatwiejsze przyrządzanie zdrowych potraw, które sprzyjają leczeniu.
Warto przeczytać tę książkę, nawet wtedy, gdy jeszcze nie potrzebujemy kuracji odchudzającej.
Dzięki BONITO i serwisowi Dobre Chwile miałam okazję poznać ten poradnik.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-03-25