Okładka książki - Mała baletnica

Mała baletnica

Tom 2 cyklu Czerwony parasol

Rok 2017, Rosja w luksusowym domu, ginie utalentowana baletnica, i jednocześnie właścicielka szkoły baletowej Anastazja Selezniewa . W jej domu rosyjska policja odnajduje małoletnią Elenę, okoliczności odnalezienia dziewczynki wskazują, że brała ona udział w sesji BDSM*¹, w której także uczestniczyła denatka. Zespół Alony rozpoczyna śledztwo,w którego trakcie okazję się, że denatka brała udział w handlu pornografią dziecięcą. Prowadzący śledztwo odkrywają także przerażającą przeszłość zamordowanej Anastazji. Międzyczasie zaczynają ginąć kolejne osoby zamieszane w aferę pedofilską.

„Urodziła się tuż po południu..
Nikt nie oczekiwał z niecierpliwością jej przyjęcia na świat.
Nikt się z tego nie cieszył.
Nikt się nie zachwycił, gdy po raz pierwszy otworzyła oczy.
Nikt nie zwrócił uwagi, gdy po raz pierwszy się uśmiechnęła.
Nikt jej nie chciał.
Anastazja - takie imię miała.
Ona dała początek tej historii. "(*³)

AKCJA I FABUŁA
„Mała baletnica" toczy się dwutorowo, z jednej strony mamy pokazany przebieg śledztwa, a z drugiej (nieco mniej) działania siatki pedofilskiej, początek książki jest także wzbogacony o krótką retrospekcję. Autor stopniowo dawkuje napięcie, a fabuła nie raz potrafi zaskoczyć czytelnika.

STYL I JĘZYK
Książka napisana jest hipnotyzującym czytelnika językiem. Autor dość szczegółowo opisuje przebieg śledztwa. Używa momentami mocnego języka, nazywając wszystko "po imieniu", nie bojąc się używać kontrowersyjnych nazw. Opisy Mroka są zachowujące pod względem szczegółowości, dokładnie opisują przebieg, każdego działania podejmowanego przez śledczych i emocji postaci.

POSTACIE
Trudno w książce Mroka wyróżnić szczególnie jakąś postać, ponieważ wszystkie są bardzo dobrze wykreowane. Każda z postaci w 100 % pasuje i odkrywa rolę wyznaczoną jej przez autora.

„Tak, nazywała Nastię małą baletnicą. "(*⁴)

Sięgając po „Małą baletnice" miałam obawy, że autor treścią "zryje mi psychikę", ponieważ porusza w swojej książce dość drażliwy i przerażający temat pedofilii. Jednak się tak nie stało, Mrok w intrygujący sposób ukazuje przebieg śledztwa w sprawie Child porn industry, afery pedofilskiej, która sięgała na skalę międzynarodową, zahaczała o byłych działaczy KGB i polityków.
Moją uwagę przykuły fakty dotyczące życia pierwszej ofiary mordercy Anastazji Selezniewy. Przez całą książkę trzymało się mnie wrażenie, że książka nie tylko opowiada o aferze mającej podłoże seksualne, ale też o kobiecie, która jako dziecko doświadczyła molestowania, co sprawiło, że nie mając innych, lepszych doświadczeń, związała się ze światem porno biznesu,więc po części wydaje mi się, że jej osoba jest jednocześnie ofiarą i oprawcą.

Czy polecam?
Oczywiście! Mimo, że książka zawiera trudny temat, to jest niezwykłą książką. Porusza, wzbudza kontrowersje i wyzwala w człowieku wiele emocji. Powieść Mroka pochłonęła mnie od pierwszych stronic, można powiedzieć, że czytałam ją jak zahipnotyzowana i bardzo mi się podoba.

Informacje dodatkowe o Mała baletnica:

Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2018-06-07
ISBN: 978-83-62577-70-5
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Molikksiazkowyy

Zobacz opinie o książce Mała baletnica

Kup książkę Mała baletnica

Bohater
Wiktor Mrok0
Okładka ksiązki - Bohater

Jest na ustach wszystkich... Mściciel, sadystyczny morderca… a może jedyny sprawiedliwy? W Moskwie w ciągu jednego dnia następuje seria brutalnych...

Incel
Wiktor Mrok0
Okładka ksiązki - Incel

W lipcowe przedpołudnie, niedaleko Moskwy dwie studentki znajdują w lesie zwłoki młodej kobiety. Zawinięte w folię, nagie, zmasakrowane przez zwierzynę...