Okładka książki - Mała wojenna biblioteka

Mała wojenna biblioteka

Na górze wojna. Spadały bomby, wywołując strach, przynosząc śmierć i ból. Życie toczyło się pod ziemią, w metrze. Tu ludzie spali, bawili się, a przede wszystkim czytali książki z podziemnej biblioteki.

Ta piękna opowieść, która zachwyciła mnie od pierwszej strony opowiada o sile książki. O mocy jaką ma w sobie. Gdy nawet w trudnych czasach pozwala zapomnieć o złu tego świata. Zapewnia rozrywkę, uczy, motywuje do zmian.

Szczególnie dla dzieci mieszkających pod ziemią tzw. Tunelowych szczurów książki takie jak "Tajemniczy ogród" czy "Wyspa skarbów" były oderwaniem się od strachu i biedy. A to wszystko dzięki podziemnej bibliotece i pracującym w niej bibliotekarkom, kobietom pełnym pasji i zaangażowania.

Autorka w niezwykle interesujący sposób pokazuje realia ówczesnych czasów. Możemy zobaczyć i porównać jak w Anglii wyglądało życie ludzi na tle II Wojny Światowej. Wspaniałe jest również to, że fabuła powieści powstała na kanwie prawdziwych wydarzeń. A przysłowiową kropką na i są wypowiedzi bibliotekarzy na temat ich pracy. Ich słowa rozpoczynają każdy rozdział.

Jest to też opowieść o miłości, o kobiecej sile, o odwadze, o solidarności. Pokazująca, że wzajemne wsparcie daje siłę i nadzieję na przetrwanie.

Według mnie jest to piękna i refleksyjna powieść o mocy słowa, wartości książki, która na pewno spodoba się czytelnikom lubiącym nie tylko książki "z historią w tle", ale również kochających powieści, gdzie oprócz człowieka to literatura staje się głównym bohaterem.

Informacje dodatkowe o Mała wojenna biblioteka:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-07-23
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: The Little Wartime Library
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Proza lifestyle'owa Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Mała wojenna biblioteka

Kup książkę Mała wojenna biblioteka

Święta na naszej ulicy
Kate Thompson0
Okładka ksiązki - Święta na naszej ulicy

Na Ulicy Jemioły pachnie piernikami, błyszczą choinki i wszyscy odliczają dni do Wigilii. Wszyscy - oprócz starszej pani Evie. Jej dom jako jedyny pozostaje...