Okładka książki - Malachit. Sumienia półszlachetne. Tom 2

na wyciągnięcie dłoni

ile tych łez wylać może

ile walk stoczyć

by przetrwać

Młode kobiety. Kiedyś były. Kiedyś tu żyły. Teraz ich nie ma. Tyle lat. Uporczywych. Chciwych. Wyrwanych z życia. Poszukiwanie. Czas. I zapominanie. Oddechy w malachitowym kolorze rozkołysane. Gdzieś tam Zielony Król. Włast. Mówią, że legenda. Że czeka na dusze. Przyniesie katusze. Na zielonych mokradłach skąpanych czernią, kroczy. Już jest blisko. Czuje wszystko. Złem oblepione jego ręce. Zostawia cierpienie w podzięce.

Malachitowy naszyjnik lśnił kiedyś na jej skórze. Jakby las w nim zamknięty był. Jakby żył. Ona wróciła. Choć jeszcze inne zostały. Choć ktoś zamknął za sobą rozpierzchłe słowa. Zostały ciche historie. Zdrętwiałe od przerażenia kształty bólu. Coś wchodzi w duszę. Coś rozgrzebuje zachłannie. Coś z przeszłości dłoń wyciąga. Czyjeś winy. Płacz i drwiny. Najciemniejsze miejsca rodzą się z bólu. Przeżyte krzywdy z nienawiścią w parze idą. Nim cisza nastanie, twarze do żywych przestaną należeć.

Leon Deker. Policjant z przeszłością ciężką. Za sobą ma wiele, przed sobą już prawie nic. Tutaj, na posterunku w Niezgodzie, miał spokojnie trwać. Nie wychylać się. Tylko być i już. Ale to Leon. Z nim nie ma tylko. Jest aż. Nie odpuszcza. Jego dusza to rysy niezatarte i szczelnie schowane.

Lubię tę serię. Lubię wyrywać z niej to, co lubię. „Malachit” długo krążył będzie w mojej głowie. Tego jestem pewna. Polecam bardzo.

Informacje dodatkowe o Malachit. Sumienia półszlachetne. Tom 2:

Kup książkę Malachit. Sumienia półszlachetne. Tom 2

Agat. Sumienia półszlachetne. Tom 1
Michał Wierzba0
Okładka ksiązki - Agat. Sumienia półszlachetne. Tom 1

Świetny i piekielnie mroczny kryminał Vincent V. Severski Pierwszy tom serii ,,Sumienia półszlachetne" z komisarzem Leonem Dekerem w roli głównej. ...

Zły pasterz
Michał Wierzba0
Okładka ksiązki - Zły pasterz

Kiedy polujesz na drapieżcę, musisz się liczyć z konsekwencjami Jan Bogucki po dziesięciu latach wraca do rodzinnego miasta. Zamierza się ustatkować...